Srbija

Kovid potvrde po EU pravilima od petka

  • Извор: РТС
  • 16.11.2021. 16:00

Građani Srbije će od petka ujutro na portalu e-Uprave moći da preuzmu digitalne zelene sertifikate koji su kompatibilni sa pravilima Evropske unije. Direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Јovanović je rekao za RTS da će sve vakcine koje se daju u Srbiji biti uključene u novi sertifikat.

Istakao je da je uvođenjem kovid propusnica znatno povećan broj prvih vakcina, za oko 70 odsto, kao i da je trenutno vakcinisano 56,7 odsto punoljetnih građana Srbije.

Јovanović je rekao da je jučerašnja odluka Evropske komisije o priznavanju kovid potvrda iz Srbije stupila na snagu i da je potrebno 48 časova da se prilagode tehnički sistemi Evropske unije.

- Što praktično znači da od petka ujutro očekujem novu elektronsku uslugu na portalu Elektronske uprave koja će podrazumijevati izdavanje digitalnih zelenih sertifikata koji će biti EU kompatibilni - kazao je Јovanović.

Naveo je da se novi sertifikati razlikuju od onih koji su dosad bili izdavani.

- Imaju poseban QR kod, poseban izgled, a za svaku vakcinu i test izdaje se posebna potvrda i poseban papir - naglasio je Јovanović.

Naglasio je da će sve vakcine koje se daju u Srbiji biti uključene u sertifikat.

- Evropska agencija za lijekove ima svoje preporuke, zemlje članice EU na različite načine donose odluke i od zemlje do zemlje zavisi koja zemlja priznaje koju vakcinu. U svakom slučaju, svi podaci o svim vakcinama koje se primaju u Srbiji će biti i u tom EU sertifikatu - objasnio je Јovanović.

Naveo je da će građani Srbije sa novim sertifikatom moći da uđu u sve zatvorene prostore u zemljama EU za koje je potreban sertifikat, ali i u 22 zemlje van EU koje su pristupile tom sistemu.

"Građani i dalje mogu da koriste domaće potvrde"

Јovanović je objasnio da građani i dalje mogu da koriste domaće potvrde, a da će novi sertifikat biti potreban onima koji putuju u države članice Evropske unije.

Najavio je i da će biti uvedene dvije nove mobilne aplikacije.

- Јedna, specifična za očitavanje evropskih sertifikata. Svako od nas će moći da ih očita, ali tu aplikaciju će koristiti i inspektori i Uprava granične policije kada neko iz EU želi da dođe u našu zemlju, jer imamo potpunu kompatibilnost svih sistema. Takođe, postojaće i druga aplikacija gdje će naši građani moći svoje evropske zelene sertifikate da očitaju i čuvaju u toj aplikaciji, kao neka vrsta e-novčanika - naglasio je Јovanović.

Dodao je da će od sljedeće nedjelje i novi sertifikati biti dostupni za izdavanje u poštama širom zemlje.

"U Srbiji vakcinisano oko 56,7 odsto punoljetnih građana"

Govoreći o vakcinaciji, Јovanović je rekao da je uvođenjem kovid propusnica znatno povećan broj prvih vakcina, za oko 70 odsto.

- Trenutno je u Srbiji vakcinisano oko 56,7 odsto punoljetnih građana Srbije. Ono što je interesantno da je najviše onih u starosnoj grupi od 31 do 45 godina, što pokazuje da su konačno i mlađi građani krenuli da se vakcinišu, što je dobar put ka sticanju kolektivnog imuniteta - kazao je Јovanović.

Istakao je da u pojedinim lokalnim samoupravama ima pomaka u vakcinaciji.

- Imamo gradove i opštine kao što su Preševo, gde je 76 odsto, Priboj 67, Mali Zvornik 64, Kladovo 63 i Beograd 61 posto punoljetnih građana već vakcinisano. Nažalost, imamo i one koji su ispod 33 odsto, to su Tutin, Lajkovac, Mionica, Novi Pazar, Ub i Ljig - rekao je Mihailo Јovanović.

Тагови: