КиМ

Крајњи рок јануар, а нема помака у дијалогу

  • Извор: АТВ
  • 10.01.2024. 19:22

Грађани такозваног Косова могу у Европску унију без виза, али грађани са српским пасошима који живе на Косову и Метохији и даље не.

Влада Србије усвојила је одлуку о слободном кретању возила са РКС регистарским ознакама, а исто је урадила и Приштина, али уз неколико дана закашњења. То су вијести са којима су Срби са Косова и Метохије ушли у 2024. годину од које ЕУ много очекује.

"Београд је апсолутно учинио све како би сачувао мир и стабилност и како би прије свега постигао напредак у процесу нормализације односа са Приштином. Ми смо страна која је активно учествовала у примјени свих споразума и чинили смо и чинимо апсолутно све како бисмо заштитили процес дијалога јер на тај начин прије свега штитимо животе Срба на КиМ“, каже директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић. 

Можда су европска очекивања ипак преамбициозна. Аљбин Курти и даље није урадио ништа ни по питању избора на сјеверу али ни формирања Заједнице српских општина. Све су јачи притисци на Србију да прихватање француско-њемачког плана постане дио поглавља 35 у преговорима о придруживању Европској унији. Бриселски и Охридски споразум су правно обавезујући, понављају из ЕУ.

"Обје стране обавезале су се на имплементацију. Ако се то не догоди, у једном дијелу овог спораузума наводи се да то постаје интегрални дио процеса приступања. Без намјере да се упуштам у спекулације, мислим да су обје стране заинтересоване да покажу свом народу да раде све што је у њиховој моћи како би напредовали“, каже портпарол Европске уније Петер Стано. 

А избјегавање да прихватање француско-њемачког плана званично уђе у поглавље 35 биће један од највећих изазова нове Владе, сматрају аналитичари.

"Имате синхронизоване притиске и дјеловање који треба да сузе маневарски простор Србији и да се непромјенљиво уђе у изградњу државности косовске која нити може да има државу нити има институције нити воље за суживотом доље, цијели програм се састоји у протјеривању српског народа“, каже директор Центра за проучавање глобализације Дејан Милетић. 

Пошто Курти одбија испуњење своје стране договора, грађани четири општине на сјеверу КиМ покренули су петицију за смјену нелегално изабраних градоначелника. Чињеница је да се међународним посредницима жури да се ствари покрену са мртве тачке, с обзиром на предстојеће европске и америчке изборе. Ипак, до сада се показало да су њихови потези према Приштини млаки, јер Куртија нису подстакли на конкретније потезе. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.