Petar Petković

"Kurti sa teškom mehanizacijom i specijalnom policijom započeo nelegalne radove"

  • Извор: СРНА
  • 01.02.2023. 15:45

Aljbin Kurti danas je sa teškom mehanizacijom i specijalnom policijom započeo nelegalne radove na srpskoj zemlji u opštini Leposavić, konkretno selima Dren i Lešak koju je bespravno uzurpirao 16. januara nekakvom jednostranom odlukom o eksproprijaciji, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

U zaseoku Zaselje, jutros su Kurtijevi predstavnici započeli radove na proširenju puta koji od magistralnog puta vodi do vrha brda koje je obuhvaćeno nelegalnom eksproprijacijom, navodi Petković.

- O ovoj novoj uzurpaciji srpske zemlje na sjeveru Kosova i Metohije jutros sam direktno obavijestio i sve međunarodne predstavnike, kao i lično posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka. Iznio sam jasan zahtjev da međunarodni predstavnici zaustave nove jednostrane poteze Kurtija na sjeveru i protivpravne radove u opštini Leposavić kojima se oduzima zemlja srpskih domaćina i planira rušenje čak i srpskog groblja, zarad izgradnje nove nelegalne policijske baze - saopštio je Petković.

Odluku o nelegalnoj eksproprijaciji Priština je donijela sa jasnom namjerom Kurtija da izazove nove tenzije i krizu na terenu, navodi Petković.

U toku je miran protest mještana Drena kod Leposavića zbog radova koji se danas izvode na njihovim imanjima koje je Priština uzurpirala eksproprijacijom, javlja Kosovo onlajn.

Zajedno sa okupljenim mještanima su predsjednik privremenog organa Leposavića Zoran Todić i član predsjedništva Srpske liste Slavko Simić.

Todić je pripadniku tzv. kosovske policije koji je došao da razgovara sa okupljenima prenio stav mještana da se ne slažu sa bilo kakvim početkom radova koji su započeli bez njihovog znanja.