Specijalni predstavnik EU

Lajčak: Implementirati sve što je dogovoreno

  • Извор: Агенције
  • 02.05.2023. 09:46

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je, uoči novog kruga razgovora o normalizaciji njihovih odnosa, da statut opština na Kosmetu sa većinski srpskim stanovništvom mora biti prihvatljiv za obje strane i u skladu s evropskim standardima.

Danas će se u Briselu sastati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i tada će im biti predstavljen nacrt statuta ZSO, što je ključna tačka pregovora.

- Upravljački tim će predstaviti nacrt. Mi ne znamo što je u njemu, ali on bi trebao biti početak procesa. Na kraju trebamo imati statut koji je prihvatljiv za obje strane, za Beograd i Prištinu, u skladu sa evropskim standardima. To je prvi važan korak - izjavio je Lajčak u intervjuu za Hinu.

Upravljački tim je predviđen Sporazumom o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine iz 2013. godine, s ciljem da napiše statut za formiranje ZSO.

Otkako je Lajčak preuzeo dužnost uaprilu 2020. nije bilo aktivnosti upravljačkog tima.

- Ovo je prvi put da ćemo vidjeti njihov rad - izjavio je Lajčak.

Istakao je da se dogovoreno mora iplementirati.

- Mi dakle moramo implementirati ono što je dogovoreno ranije, ali istovremeno moramo dobiti inspiraciju iz praktičnih rješenja postojećih evropskih modela. Ne želimo kreirati nešto što nikada nije bilo testirano igdje na svijetu, nego želimo pronaći inspiraciju u evropskim modelima koji dobro funkcionšu - dodao je Lajčak, ali nije naveo konkretne primjere.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u nedavnom je rekao za Hinu da još nije vidio prijedlog statuta, ali je naglasio da neće na sjeveru Kosmeta dopustiti stvaranje nekog oblika Republike Srpske.

Upitan da komentariše tu izjavu Lajčak je rekao: "Republika Srpska je uspostavljena u vrijeme rata u BiH. Tada je hitan prioritet bio zaustaviti rat, a sad nismo u ratnom vremenu, pa ni ne trebamo takva rješenja".

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)