Саопштење

Лавица у Зоолошком врту Палић у критичном стању

  • Извор: Агенције
  • 25.09.2023. 15:56

Мала лавица која је примљена у четвртак у Зоолошки врт Палић налази се у лошем стању, већ четврти дан је критично и ветеринари се боре за њен живот.

Како је саопштено на Фејсбук страници Зоо врта, животиња је дехидрирана, слаба и неухрањена.

"Одмах по пријему видјели су се сљедећи проблеми - лоша крвна слика, упале у организму, анемија, била је пуна паразита, испод репа је имала рану која је већ инфицирана и очигледно је била у боловима“, наводи се у саопштењу.

Лавица је, како се додаје, одмах прегледана (ултразвук, лабораторијски прегледи крви и урее, тестови) и примила је ветеринарску терапију (инфузију, витамине, различите врсте ињекција за јачање, против болова и против упала).

"По реакцији на месо, дјелује да никада раније није добијала месо као храну. Послије дате терапије, почела је сама да једе, али дјелује да цријева и желудац нису у стању да варе тј. прераде храну и нема столицу. У овој генерално лошој ситуацији може да се деси да и други органи откажу, као што су бубрези и јетра“, истиче се у саопштењу.

Такође, додаје се, рендгенски снимци су показали да лавица има и сломљену бутну кост на лијевој нози, а на десној нози дјелимични прелом, па је упркос опасности од увођења у анестезију, јутрос оперисана.

Због повреда костију, она ће и након операције морати да се држи у што мањем простору да би мировала и да би кости могле да јој зарасту.

"Због опште слабости организма не можемо је стално држати под благом седацијом, већ је потребно физички јој ограничити кретање. Најважније у овом тренутку је да се лавица стабилизује и опорави, а након тога ћемо заједно са другим државним органима наћи најбоље ријешење за њу“, саопштио је Зоолошки врт.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.