Суботица

Мала лавица Kики у све лошијем стању, прогнозе нису добре

  • Извор: Агенције
  • 03.10.2023. 14:28

Здравље мале лавице Kики, која је 21. септембра пронађена на Чантавирском путу у Суботици и потом пребачена у прихват Зоолошког врта Палић, сваким даном је све лошије, кажу надлежни.

Лабораторијски налази, који су понављани сваки други дан од када је дошла у прихват, показују да њени унутрашњи органи почињу да отказују.

– Она је примљена са пуно везаних проблема. Ендо и екто паразите смо успјели брзо да елиминишемо, санирана је и повреда бутне кости, а ограничено јој је кретање да се не би напрснућа на задњим ногама даље отварала. Међутим, оно што никако није боље је стање њених бубрега и јетре – каже Соња Мандић, директорка Зоо врта Палић.

– Лавица је почела да једе што нам је дало наду да ће се и опоравити, али послије неколико дана потпуно је престала да узима храну, због чега јој је поново уведена инфузија. Тако да, у посљедња два дана, она сву снагу добија преко инфузије – рекла је Мандићева.

Kако наводе у зоо-врту, малој лавици су од првих дана амбулантног лијечења уведене терапије које не оштећују функције јетре и бубрега, јер јаки лијекови и терапије то могу да учине.

– Дата јој је комбинација терапија коју су осмислили ветеринари из палићког зоо-врта и други ветеринари из Србије, они који имају велико искуство у раду са лавовима, с обзиром да су запослени у међународним организацијама у Јужноафричкој Републици и у још једном прихватилишту за лавове из Холандије. Та терапија служи да јој се умање болови, да се смање упале у организму, а да функција бубрега не буде додатно нарушена. Нажалост, у конкретном случају, не ђелује да је то довољно – рекла је Мандићева.

Према њеним ријечима, још при самом пријему лавице, било је тешко рећи у каквом су јој тачно стању унутрашњи органи.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: