Кембриџ

Лес: Америка и Британија мораће санкционисати Приштину да очувају ауторитет

  • Извор: СРНА
  • 14.02.2024. 10:03

Америка и Велика Британија ће, уколико желе да сачувају свој ауторитет на Балкану, на неки начин морати да санкционишу самопроглашено Косово због забране употребе динара, сматра професор Центра за геополитику при Универзитету Кембриџ Тимоти Лес.

"Могли би да санкционишу више појединаца на Косову, укључујући и високог званичника у влади. Могли би да ускрате међународно финансирање. Могли би да погоршају своје дипломатске односе, замрзну подршку признању Косова и интеграцији у међународне институције. Унутар Косова би могли да покушају да промијене власт", истакао је Лес.

Лес је рекао да је значајно, иако није изненађујуће, да су Русија и Кина изразиле снажно противљење акцијама Приштине које штете Србији, њиховом кључном регионалном савезнику, јер то значи да су све велике силе уједињене у потреби да самопроглашено Косово одступи.


Најновији радар Војске Србије види до Беча, чак и до Украјине

Најновији радар Војске Србије види до Беча, чак и до Украјине

"Сходно томе, мислим да ће Косово вјероватно то и учинити, иако ништа није извјесно, јер би то било веома штетно за владу и Аљбина Куртија, само годину дана од избора", изјавио је Лес за "Блиц".

САД и Велика Британија раније су изразиле јасно противљење забрани динара и поручиле Приштини да о томе преговара са Београдом у оквиру дијалога.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:10 Микродржаве: Малта, документарни програм

    '''Микродржаве: Малта, документарни програм

  • 21:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм