Београд

Најновији радар Војске Србије види до Беча, чак и до Украјине

  • Извор: Телеграф
  • 14.02.2024. 08:39

Радар Талес Граунд Мастер 400 Алфа (ГМ400 Алфа) Војске Србије који је крајем прошле године представљен јавности повећава покривеност осматрања ваздушног простора до 515 километара у пречнику.

То практично значи да први од два радара колико је поручено од француског произвођача Талес, који је смјештен на радарском положају Стари Бановци недалеко од Београда, може да "види" до Истре у Хрватској, Трста у Италији, а досеже већи дио Словеније, источну Аустрију, дио Чешке, значајан дио Словачке, Мађарску, дио Украјине, веће дијелове Румуније, Бугарске, Албаније и Сјеверне Македоније као и дио сјеверне Грчке, наводи Балканска безбједносна мрежа.

Радарски положај Стари Бановци користи се већ деценијама, још од времена Југословенске народне армије. 


Шулић најавио казне за злоупотребе око цијена намирница

Шулић најавио казне за злоупотребе око цијена намирница

Србија је у наоружању имала три радара типа АН/ТПС-70 који су наслијеђени од ЈНА, а још два је купила од Словеније прије девет година, у тренутку када је бивша југословенска република решила да америчке радаре замијени француским Талесима Граунд Мастер 403.

Осим ових радара, на овим просторима били су у употреби совјетски П-12, ПРВ-11 и за југословенске услове тада моћни П-14 чији је домет био 450 километара. Југословенска народна армија (касније Војска Југославије) имала је на бројном стању два радара овог типа: један у Сиску (Хрватска), а други на положају Качарево код Панчева, преноси "Аеро.рс".

Радар у Хрватској уништен је на почетку рата у тадашњој југословенској републици заједно са П-12 и ПРВ-11 који су били на истом положају, како не би пао у руке хрватским јединицама Збора народне гарде (ЗНГ).

Радар на положају Качарево који је коришћен за рано упозоравање од масовног напада непријатељских ваздухоплова уништен је у првим данима НАТО бомбардовања 1999, али је неколико година касније поправљен и модернизован. Према наводима ББМ, био је у употреби све до 2008. када је послије 41 године расходован.

Француска компанија Талес која производи радар наводи да је ГМ400 Алфа модел са 20% већим дометом од основне верзије ГМ400, да има напредне алгоритме са вјештачком интелигенцијом и појачане способности обраде података и сајбер одбране.


Републиканци у Представничком дому изгласали смјену Бајденовог министра

Републиканци у Представничком дому изгласали смјену Бајденовог министра

Када у наоружање Војске Србије буде уведен и други ГМ400 Алфа, способност осматрања биће највјероватније проширена на значајан део Грчку и сјевер Егејског мора, дио Турске и готово цијелу Бугарску, с обзиром на то да ће радар вјероватно бити смјештен на положај код Ниша, наводи "Балканска безбједносна мрежа".

Оваквим позиционирањем радар ће покрити и простор изнад бугарског полигона Шабла гдје пилоти Ратног ваздухопловства Војске Србије са колегама из Бугарске већ годинама увјежбава гађање циљева у ваздушном простору.

Како Талес наводи, ГМ-400 има способност откривања тактичких беспилотних летјелица на мањим даљинама, а да истовремено прати и борбени авион на већој висини, на максималној удаљености до 515 километара.

Радар ГМ400 у више верзија тренутно користи 17 земаља широм свијета, међу којима су, осим Словеније, Француска, Финска, Естонија, Њемачка...

Радар има могућност истовременог откривања и праћења широког спектра циљева на малим и великим даљинама, од авиона и хеликоптера који лете на различитим висинама, до нисколетећих објеката малог радарског одраза, као што су тактичке беспилотне летјелице или крстареће ракете.


Тадић: Приче о отцјепљењу и трећем ентитету не би било да није такве бошњачке политике

Тадић: Приче о отцјепљењу и трећем ентитету не би било да није такве бошњачке политике

Као једну од највећих предности произвођачи наводе већу “ситуациону свјесност” и омогућавања командном кадру да на основу радарске слике много брже донесе одлуке.

Према наводима произвођача, ГМ400 Алфа може за мање од сат времена да постави тим од шест обучених људи. Радар је могуће превести са једне на другу тачку у једном контејнеру уз помоћ камиона.

Радар је у наоружању 126. бригаде Ваздушног осматрања, јављања и навођења (ВОЈИН) Војске Србије.


(Фото: МО Србије)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!