Predsjednik Saveza Srba iz regiona

Linta: Srbija da podigne optužnice za masovne zločine u Hrvatskoj

  • Извор: СРНА
  • 22.08.2022. 22:31

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ponovo je pozvao Tužilašto Srbije za ratne zločine da pokrene istrage i podigne optužnice za masovne, planirane i dobro organizovane zločine nad Srbima na krajiškom području i u velikom broju hrvatskih gradova i mjesta gdje nije bilo ratnih dejstava.

"Srbija nikada ne smije da odustane od borbe za istinu o karakteru rata i `Oluje` i od borbe za pravdu za srpske žrtve bez obzira na neprijateljsku politiku Hrvatske", istakao je Linta.

On podsjeća da za ove teške i monstruozne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima niko nije odgovarao ili su u malom broju slučajeva izrečene sramotno male kazne, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Linta navodi da je glavni razlog za to činjenica da Hrvatska nema snage da se suoči sa svojom mračnom prošlošću, odnosno da prizna nepobitnu istinu da je cilj proustaškog režima Franje Tuđmana bio da ognjem i mačem stvori etnički čistu državu bez ili sa što manje Srba.

On smatra da je potpuno jasno da pravosuđe u Hrvatskoj i BiH neće pokrenuti krivične postupke, uzimajući u obzir činjenicu da je prošlo 27 godina od ovog gnusnog zločina, ističući da je riječ o etnički motivisanom pravosuđu koje je u funkciji hrvatske i muslimanske ratne politike.

"Vojno-policija akcija `Oluja` nije bila oslobodilačka već zločinačka akcija u kojoj je počinjen genocid nad Srbima", ističe Linta.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona pozdravlja odluku Apelacionog suda da potvrdi prvostepenu optužnicu zbog monstruoznog zločina na Petrovačkoj cesti i u mjestu Svodna kod Novog, navodeći da očekuje da Apelacioni sud donese pozitivnu odluku o prijedlogu Tužilaštva za ratne zločine da se optuženim hrvatskim pilotima sudi u odsustvu.

On podsjeća da je u avionskim napadima Hrvatske vojske na izbjegličke kolone 7. i 8. avgusta 1995. godine ubijeno najmanje 13 srpskih civila, od kojih četvoro djece, a 24 osobe su ranjene.

"Iako u izbjegličkim kolonama nije bilo vojnih formacija, teškog naoružanja, tenkova i vojnih vozila Vojske Republike Srpske Krajine i nije bilo nikakvih oružanih sukoba, hrvatski avioni su izvršili kukavički, neljudski i zločinački napad na prognane srpske civile", kaže Linta.

On je ukazao da Hrvatska nije vodila odbrambeni, oslobodilački i pravedan rat već agresorski, napadački i pljačkaški.

Linta ocjenjuje da izjava predsjednika hrvatskog parlamenta Gordana Jandrokovića da će Hrvatska blokirati evropski put Srbije zbog optužnice protiv hrvatskih pilota nije ništa novo.

Hrvatski funkcioneri poručili su da će Hrvatska uticati na pregovore Srbije sa EU zbog toga što je Apelacioni sud u Beogradu potvrdio optužnicu protiv četvorice hrvatskih oficira koji se terete da su u avgustu 1995. godine raketirali kolonu srpskih izbjeglica na Petrovačkoj cesti u kojoj su stradala i djeca.