Ovo su načini

Lov na lažne kovid propusnice - kako ih prepoznati i koje su kazne?

  • Извор: РТС
  • 10.11.2021. 09:27

Evropske policije su prije dva dana otkrile mrežu koje falsifikuju zelene sertifakate. I u Srbiji Komunalna milicija pronalazi lažne kovid propusnice. Kako ih prepoznaje i kakve su kazne za one koji ih imaju?

Svi oni koji poslije 20.00 časova u Srbiji žele da uđu u bilo koji ugostiteljski objekat moraju da obezbijede sertifikat o tome da su primili vakcinu, da su preležali kovid ili da imaju negativan rezultat PCR testiranja.

Izgleda da se nekima učinilo da može i drugačije, pa su falsifikovali potvrdu.

- Ustanovili smo to tako što nam je ukazao kovid redar da mu je nešto sumnjivo. Izvršili smo legitimisanje lica, pregledom lične karte i kovid sertifikata i ustanovili smo da je to kovid sertifikat sasvim druge ženske osobe. Prilikom provjere vidjeli smo i razlike u prezimenu i matičnom broju, QR kod je bio ispravan, ali se vodio na drugo lice - kaže Predrag Antović iz Komunalne milicije.

Ovakvi slučajevi u Srbiji su rijetki, ali u Evropi nisu.

Policijske službe u Francuskoj, ali i drugim evropskim državama, otkrile su nekoliko mreža koje falsifikuju potvrde tako što u vakcinalnu knjižicu upisuju da je osoba dobila vakcinu protiv Kovida-19 ili izdaju digitalni sertifikat kao dokaz o vakcinisanju ili negativnom testu.

Srbijanski zeleni sertifikat prilično je zaštićen od ovakvih zloupotreba, a ako do njih i dođe, lako ih je uočiti.

Građani prije svega, moraju biti registrovani na portalu elektronske uprave gdje će ostaviti svoje podatke i broj lične karte, što potvrđuje identitet svake osobe.

- Način kako štitimo digitalni zeleni sertifikat je uz pomoć elektronskog pečata koji se nalazi na sertifikatu i treći način QR kod i četvrti način je da je svaki zeleni sertifikat validan uz određeni lični dokument, što znači da inspektori na terenu mogu da zatraže i ličnu kartu kada provjeravaju validnost sertifikata - naveo je Mihailo Јovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Na pitanje zašto je u Evropi lakše falsifikovati zeleni dokument nego u Srbiji, u e-Upravi kažu:

- Evropa koristi mobilnu aplikaciju u kojoj čuva evropske sertifikate i oni se dosta razlikuju od našeg sistema. Naš sistem je u onlajn režimu. U svakom trenutku se provjeravaju sve baze podataka. EU se zbog veličine i kompleksnosti opredijelila za oflajn režim i to daje mogućnost da se zloupotrijebi ta mobilna aplikacija - objašnjava Јovanović.

Građani Srbije koji ovih dana putuju u inostranstvo, sa zelenim sertifikatom mogu da uđu u bilo koju zemlju Evrope, ali je za ulazak u njihove restorane, galerije, tržne centre i druge institucije potreban takozvani EU kovid sertifikat, sa kojim sertifikat iz Srbije, za sada, nije usklađen.

Ipak, to neće dugo trajati. Srbija u najskorije vrijeme očekuje odluku Evropske komisije kojom će biti priznati njeni sertifikati, pa je vjerovatno da će građani Srbije najkasnije od 15. novembra moći slobodno da se kreću i u zatvorenom u zemljama Evropske unije.

Тагови: