Najskuplji lijek na svijetu

Mali Lav primio zolgensmu

  • Извор: Агенције
  • 23.08.2023. 12:24

Mali Lav Teodorović, obolio od spinalne mišićne atrofije (SMA) tipa 1, primio je najskuplji lijek na svijetu, zolgensmu u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj.

To je potvrdio neuropedijatar prof. Dimitrije Nikolić.

Ovo je prvi put da se ova skupa, genska terapija primjenjuje u Srbiji. Do sada su djeca koja boluju od SMA odlazila u SAD ili Mađarsku na liječenje.

Univerzitetska dječija klinika u Tiršovoj prošla je sve sertifikacije od strane proizvođača lijeka, da u njoj djeca oboljela od SMA mogu da primaju zolgensmu. 

Inače terapija se prima kao jednokratna infuzija.

Spinalna mišićna atrofija je rijetka, ali teška bolest koja se manifestuje postepenom, progresivnom atrofijom mišića i gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. 

Mali Lav danas dobija najskuplji lijek na svijetu

Mali Lav danas dobija najskuplji lijek na svijetu

Lijek zolgensma zaustavlja progresiju bolesti i zato je važno da se sa terapijom počne na vrijeme, najbolje dok bolest još nije ispoljila simptome. Kada se pojavila na tržištu zolgensma je koštala 2,5 miliona dolara. 

Danas je to cijena od 1,7 miliona evra za pacijente koji je primaju u Mađarskoj. 

Tu su uračunati i troškovi pratioca, bolničkog liječenja, fizikalne terapije poslije dobijanja lijeka. 

Sada, kada se lijek dobija u Srbiji troškovi će biti manji.

Naravno, zolgensma nije jedini lijek koji se koristi u liječenju SMA. U Srbiji su dostupna i druga dva lijeka za spinalnu mišićnu atrofiju – risdiplam i spinraza.

Do sada se novac za liječenje djece najskupljom genskom terapijom prikupljao u humanitarnim akcijama.

Ohrabruje najava zvaničnika da će ubuduće genska terapija biti o trošku države, a procjena je da je na godišnjem nivou petoro do šestoro djece koji boluju od SMA kandidati za zolgensmu.

Koji lijek je najbolji za kog pacijenta odlučivaće ljekari na osnovu prethodno urađenih detaljnih analiza.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić kaže da to što je neki lijek najskuplji ne znači da je najbolji za svako dijete, ali da je najvažnije da su u Srbiji sada dostupna sva tri lijeka za ovu bolest.

Neuropedijatar Dimitrije Nikolić kaže da je važno da djeca više ne putuju u inostranstvo po terapiju, ali da je velika stvar vijest da će u svim porodilištima početi nenatalni skrining na SMA.

"To je revolucionarna stvar. Imaćemo pacijente sa SMA, ali ako se na rođenju otkrije bolest i počne sa terapijom neće biti razvijena klinička slika. Ti pacijenti će imati uredan život. Ni najveći ekspert neće moći da prepozna da to dete ima SMA, ako se bolest otkrije odmah po rođenju i ako se odmah uključi terapija", naveo je nedavno Nikolić.

Skrining na SMA

Do sada je skrining na SMA rađen u porodilištu Narodni front , a odnedavno i KC Kragujevac. Ministarka zdravlja Danica Grujičić nedavno je najavila skrining na rano otkrivanje bolesti u svim porodilištima u Srbiji.

Skrining podrazumijeva da se vadi krv iz pete novorođenčeta i šalje na genetsku analizu u laboratoriju. Ukoliko postoji dijagnoza spinalne mišićne atrofije, onda se genetskim testiranjem određuje za koji lijek je dijete kandidat.

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.