Srbija

Mediji: Atentat na Vučića trebalo da izvrši bivši specijalac

  • Извор: Информер
  • 24.01.2022. 15:50

Atentat na predsjednika Aleksandra Vučića naručen je iz Južne Amerike, a egzekuciju je u prvoj polovini februara trebalo da izvrši snajperista - bivši vojni specijalac - koji je prema saznanjima Evropola i ranije odrađivao "crne operacije" za mafiju i zapadne službe.

Ovo su povjerljive informacije koje je policija jedne države EU dostavila 14. januara srpskom MUP-u. U dojavi se navode imena zavjerenika, imena i adrese paravan-firmi koje su učestvovale u nabavci i transportu oružja koje je trebalo da bude korišćeno za atentat, ali i brojne druge detaljne informacije o planu za likvidaciju šefa države.

Prema saznanjima Evropola atentat na predsjednika Srbije neposredno je naručio vođa zloglasnog kavačkog klana Radoje Zvicer, koji se, prema obavještajnim podacima, trenutno nalazi u Južnoj Americi i to najvjerovatnije u Kolumbiji. Zvicer je preko posrednika za ubistvo angažovao bivšeg vojnog specijalca, tvrde srpski mediji.

"Atentator je prema podacima Evropola već radio takozvane crne operacije za mafiju i zapadne službe. Za ovaj posao obećan mu je honorar od milion dolara plus svi troškovi i logistika. Isplanirano je detaljno i njegovo izvlačenje iz Srbije nakon atentata i trajno smještanje u jednoj zemlji Južne Amerike", prenosi neimenovani izvor iz MUP-a koji je upoznat sa dojavom Evropola.

U izvještaju koji je dobila srpska policija navodi se i da je atentat na predsjednika Aleksandra Vučića trebalo da bude izveden u prve dvije nedelje februara i da su se razrađivala dva plana.

"Jedan plan je bio da to bude urađeno na nekom javnom skupu. Drugi plan je bio da se presretne Vučićeva kolona i izazove saobraćajka nakon koje bi došlo do likvidacije", prenosi izvor srpskih medija.

Dodaje da se u informaciji evropske policije pominju i imena dvojice visokopozicioniranih političara iz regiona.

"Njih dvojica su u najmanju ruku sve znali, a moguće je i da su aktivno učestvovali u planiranju ubistva Vučića", precizira izvor iz istrage", prenosi "Informer".

Evropol je srpski MUP obavijestio i da je oružje za atentat kupljeno u Slovačkoj. Riječ je o najmodernijem snajperu velikog dometa i razorne moći, a u Srbiju je trebalo da uđe preko Mađarske i Bugarske.

"Kretanje oružja pokriveno je papirima firmi koje se legalno bave trgovinom oružjem", otkriva izvor.

Informaciju o planiranom atentatu na predsjednika Srbije saopštio je u petak uveče ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin koji je naveo upravo Radoja Zvicera kao naručioca atentata. Vođa kavačkog klana se od februara prošle godine, od hapšenja grupe Veljka Belivuka u Beogradu, nalazi u bjekstvu. Za njim je Srbija raspisala potjernicu.

Vučić je nakon saznanja da se priprema atentat na njega rekao da bi povod za to mogao da bude udar na narko-mafiju u Srbiji.

"Mnogo toga smo uradili velikim hapšenjima narko-kartela u Srbiji, a oni ne mogu da funkcionišu ako na širem planu nemaju podršku određenih državnih struktura. Tu nije u pitanju deset miliona evra već stotine miliona i milijarde evra. U dopisu policije iz zemlje EU vidio sam sedam imena. Ti ljudi su državljani raznih zemalja i nikog od njih nisam nikada niti vidio, niti čuo, što znači da ne postoji nikakva lična stvar kao razlog za ubistvo. Destabilizacija Srbije mnogima bi bila u interesu. To su neki mogući razlozi", kaže predsjednik Srbije.

Тагови:
  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм