Srbija

Ministar otkrio moguće sankcije za učenike koji su napali profesoricu

  • Извор: Курир
  • 18.11.2022. 21:48

Ne postoji opcija da ne reagujemo na nasilje u školama i da nismo reagovali. I ova djeca koja su počinila ovo u Trsteniku biće najstrože kažnjena - moguće je i izbacivanje iz škole! Svaki put smo reagovali na nasilje.

Rekao je ovo Ministar prosvjete Srbije Branko Ružić za "Kurir".

"Ponavljam, kao društvo nije nam cilj samo da kaznimo i odbacimo, već da adekvatno reagujemo pojačanim vaspitnim radom i prevencijom da se nasilje više ne ponovi", kaže Ružić.

"Statistika koju dobijamo od škola ne pokazuje alarmantno veći porast nasilja. Očigledna je zainteresovanost medija da to stave u prvi plan, i zahvalni smo medijima koji ukazuju na značaj ove teme. Za temu smo zainteresovani svi, i roditelji, i djeca, i prosvjetni radnici. Trudimo se da zaustavimo nasilje, ali moramo imati u vidu da njegov uzrok ne mora biti u školi. To nikako ne znači da se time ne treba baviti, niti da ijedan nasilni akt ne gledamo kao poziv da nešto promijenimo u sistemu ako ne valja. I to je i poenta budućeg rada Ministarstva prosvjete - da se time kontinuirano bavimo i sagledamo normativni okvir po kojem se postupa u ovakvim slučajevima i da vidimo na koji način da utegnemo sistem, uvedemo veći red i oštrije sankcije ako je potrebno, ali i da podršku koja je dobro osmišljena, ako treba, osnažimo i bolje koordiniramo", dodaje on.

Dodao je i da postoje sankcije za direktora ako on ne poštuje zakon.

"Apsolutno. Jedna od mjera je i smjena direktora, ako se utvrdi njegova, odnosno njena odgovornost", kaže ministar.

Тагови:
  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм