Reakcija MUP-ana pitanje Jurića

MUP Srbije: Nečuvena laž Igora Jurića

  • Извор: Б92
  • 20.05.2022. 15:24

MUP Srbije reagovao je na izjavu Igora Jurića, koji se zapitao kako je moguće da Vlada Srbije podržava uvođenje sistema Amber alert, a da ministar to ignoriše‌".

Kako navode u reakciji, Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su i MUP i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin u potpunosti posvećeni zaštiti djece i "uvođenju svih mehanizama i alata" koji mogu doprinijeti većoj zaštiti djece, a posebno onih koji mogu pružiti još efikasniji i brži odgovor pri nalaženju nestale djece.

Mistarstvo je saopštilo da je Igor Jurić iz Centra za zlostavljanu i nestalu djece izrekao laž pitajući o tome "kako je moguće da Vlada Srbije podržava uvođenju sistema za tražnje nestale djece 'Amber Alert', a da ministar unutrašnjih poslova daje sebi za pravo da to sve ignoriše‌".

"Da se radi o nečuvenoj laži, govori i činjenica da su ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i predsjedavajući Fondacije Amber Alert Evropa Frank Hoen potpisali 24. februara 2022. godine u Beogradu Memorandum o razumijevanju koji značajno unapređuje aktivnosti na polju pronalaska nestale djece", navedeno je u saopštenju.

MUP tvrdi i da nije tačno da Jurić nije primljen na sastanak o modalitetima uvođenja sistema "Amber alert" u Srbiji, već da je on "na drzak način pokazao da ne poštuje domaće stručnjake i profesionalce koji se godinama bave problematikom nestale djece, tako što je svaki put napuštao razgovor smatrajući ih za nekompetentne".

Igor Jurić izjavio je ranije da je sistem "Amber alert" pokazao uspješnost u 96 odsto slučajeva i da su, kada je dijete oteto, ključna prva četiri sata i tvrdio da "uprkos upućenih 80 pisama, uprkos mnogobrojnih javno izrečenih molbi, ministar Aleksandar Vulin u svom mandatu nije želio da ih sasluša u vezi sa uvođenjem tog sistema", prenosi "B92".