Nema tačne godine izgradnje

Nad moštima Svetog Stefana u Koporinu parovi se mole za potomstvo

  • Извор: Курир
  • 17.04.2022. 18:44

U pitomoj dolini Koporinskog potoka, na obodu Velike Plane, nalazi se manastir Koporin, izgrađen u vrijeme vladavine Stefana Lazarevića.

Manastir je 1979. godine proglašen nepokretnim kulturnim dobrom od velikog značaja u Srbiji.

Iako istorija ne bilježi tačnu godinu kada je Koporin podignut, vjeruje se da je izgrađen u spomen na oslobođenje despotove sestre Olivere koju je uspio da izbavi iz harema turskog sultana.

Iako je crkva poslije Velikog bečkog rata bila opljačkana, a u ruševnom stanju ostala do 1880. godine, ostalo je zapisano da su vjernici i prije obnove dolazili u Koporin da se mole Svetom Stefanu; probijali su se kroz šiblje i granje i molili se na mjestu na kome su kasnije pronađene mošti Svetog despota Stefana i gdje se sada nalazi njegov kivot.

U neposrednoj blizini manastira nalazi se izvor za koji mnogi vjeruju da je ljekovit. Po legendi, na mjestu gdje se izvor nalazi pao je ranjeni konj despota Stefana, ali čim se napio vode ozdravio je, pa je despot u znak zahvalnosti na tom mjestu podigao obilježje.

Vodu sa ovog izvora obavezno nose svi koji dođu da posjete manastir, a posebno bračni parovi koji se u Koporinu, nad moštima Svetog Stefana, mole za dobijanje potomstva. Iako Sveti Stefan nije imao potomstvo, vjeruje se da molitve nad njegovim moštima pomažu parovima da se ostvare kao roditelji.

Тагови: