Beograd

Nevjerovatan slučaj šokirao ljude: Kakav to asfalt može da "proguta" kamion

  • Извор: Блиц
  • 14.12.2021. 19:37

Na uglu Kačerske i Kostolačke ulice u Beogradu juče ujutru došlo je do pucanja asfalta koji je praktično “progutao” pola kamiona.

Zbog ove nevjerovatne scene na Voždovcu, mnogi su se zapitali kakav je to asfalt kad iz čista mira kamion skoro pa bez tereta propadne kroz njega.

Sve se dogodilo zbog kvara na cjevovodu u ovoj ulici dan ranije, kada je voda počela da ističe iz asfalta.

– U Kostolačkoj ulici je pukao cjevovod promjera 100 milimetara, a asfalt je, nažalost, propao neposredno prije dolaska naše ekipe – rekli su iz JKP “Beogradski vodovod i kanalizacije”.

Oni su dodali i da su nadležne službe izvukle kamion koji je završio u rupi, a kvar sanirale za 2-3 sata istog dana.

Stanari iz okolnih zgrada rekli su da je kvar bio prijavljen u nedjelju, ali da niko iz ovog preduzeća nije došao da to popravi.

Na pitanje zbog čega tada ekipe ovog preduzeća nisu izašle na teren, objasnili su da su u vezi sa ovim slučajem zapravo bile dvije prijave, jedna u nedjelju, a druga u ponedjeljak, s tim da ta prva u tom trenutku nije djelovala hitno i prioritetno.

– Prva prijava bila je za kvar u Kačerskoj ulici gdje je bilo samo blago curenje vode, a druga je stigla u ponedjeljak oko 4:30 ujutru i odnosila se na Kostolačku ulicu gdje se i dogodio incident. To jeste kvar na istom cjevovodu koji je za posljedicu imao propadanje kamiona, ali s obzirom na to da ekipe izlaze na teren prema prioritetu, a tada su već bile u gradu, nismo otišli odmah – rekli su za Blic iz JKP “Beogradski vodovod i kanalizacije”.

Na pitanje kakav je to asfalt i gdje su te cijevi postavljene kada je ovako nešto moglo da se desi, u JKP BVK su objasnili da je do pucanja asfalta došlo tako što je voda iz cijevi odnijela pijesak i zemlju ispod. Da je prakitčno sa asfaltom sve u redu, složio i nekadašnji profesor na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, Milan Vujović.

– Kada se asfalt postavlja, u donjem sloju su kamenje i pijesak, pa kada voda dođe dotle, odnosi sve sa sobom. Ona je najopasnija za kolovoz – rekao je profesor Vujović i dodao da je asfalt praktično ostao da “lebdi” u vazduhu, što nijedan kolovoz ne bi izdržao.

Prema njegovim riječima, problem nije u kvalitetu asfalta, jer bi se ova situacija onda dogodila i ranije, a na pitanje da li su cijevi postavljene dovoljno duboko rekao je da one ne smiju biti pliće od 0,7 metara iz drugih razloga, te da ni to nije doprinijelo pucanju.

– Svaka cijev mora da bude na većoj dubini jer bi onda došlo do zamrzavanja što bi blokiralo odvod – naveo je on, a iz JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” dodali su da dubina zavisi od terena, a da je konkretno na ovom mjestu iznosila tri metra.

Vujović je zaključio da je u pitanju samo viša sila, te da ovakve situacije ne mogu da se predvide da bi mogle da budu spriječene, a složili su se da je najvažnije da je vozač ostao nepovrijeđen.

Podsjetimo, vozač kamiona Gojan Stojićević koji je u ponedjeljak rano ujutru bio u kamionu kada ga je asfalt praktično progutao uspio je da se bez povreda izvuče iz vozila kroz suvozačeva vrata.

– Pod na kamionu je pukao kako je kabina skoro cijela propala u asfalt, noge su mi bile praktično u kanalizaciji. Uspio sam nekako da izađam na suvozačeva vrata, ni sam ne znam kako, bio sam sam, a i bio je mrak – izjavio je tada Stojićević, piše Blic.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник