Položeni vijenci

Obilježeno 104 godine od smrti Gavrila Principa

  • Извор: СРНА
  • 28.04.2022. 17:09

Predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije i Grada Beograda položili su danas vijence na spomenik Gavrilu Principu, povodom 104 godine od njegove smrti, saopštio je gradski sekretarijat za informisanje.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podsjetio je da je Princip preminuo na današnji dan 1918. godine u austrougarskom zatvoru u češkom gradiću Terezin, ne dočekavši da vidi slom carevine protiv koje se borio, ali je naglasio da je njegovo djelo preživjelo.

Vesić je istakao da je Princip dio svog života proveo u Beogradu, gdje je sanjao da se oslobodi srpski narod i da svi Južni Sloveni žive u jednoj državi.

"Pripadao je Mladoj Bosni, koja nije bila samo srpska organizacija, već su joj pripadali i drugi narodi koji su sanjali da i Bosna bude deo jedne velike jugoslovenske države, čiji bi glavni grad bio Beograd", rekao je Vesić.

On je podsjetio da se Beograd Principu odužio prije četiri godine, podizanjem spomenika koji je otkriven na stogodišnjicu njegove smrti, dok je u Sarajevu sklonjena ploča sa njegovim likom i natpisom da je izvršen atentat.

Princip je umro u 24. godini od tuberkuloze u zatvoru u Terezinu gdje je, po presudi autrougarskog suda u Sarajevu, izdržavao dvadesetogodišnju kaznu zbog ubistva austrijskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegove supruge Sofije Hotek, na Vidovdan, 28. juna 1914. godine u Sarajevu.