Ruski centar za nauku i kulturu

Obilježeno 90 godina Ruskog doma, priznanja Budimiru i Kusturici

  • Извор: СРНА
  • 06.04.2023. 18:22

Ruski centar za nauku i kulturu "Car Nikolaj Drugi" (Ruski dom) u Beogradu obilježio je 90 godina osnivanja izložbom i svečanom akademijom, na kojoj su uručena priznanja zaslužnim pojedincima, među kojima su i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir i režiser Emir Kusturica.

Medalju ruske Federalne agencije "Rossotrudnjičestvo", u prisustvu zvaničnika Rusije, Srbije i Republike Srpske, na svečanosti u Ruskom domu, Budimir je dobio za jačanje mira, prijateljstva i saradnje.

Kusturica, koji je dobio medalju "Veliki ruski pisac Fjodor Dostojevski" Ministarstva kulture Rusije za doprinos u očuvanju i promociji nasljeđa ruskog pisca Dostojevskog, zahvalio je na priznanju, te poručio da ruska kultura nikada ne može doživjeti "otkaz".

"Ako vjerujemo u Dostojevskog, vidjećemo sve što treba da vidimo. Dostojevski je bio čovjek koji je otkrivao najdublje ljudske tajne", rekao je Kusturica.

Budimir: Inspekcijski nadzor fakulteta biće oštar, moramo zaštititi visoko obrazovanje

Budimir: Inspekcijski nadzor fakulteta biće oštar, moramo zaštititi visoko obrazovanje

Na skupu je saopšteno da je akademik Srpske akademije nauka u umetnosti Slavenko Tezić primljen kao dopisini član Ruske akademije nauka.

Gosti na svečanosti bili su ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, te zvaničnici Rusije, Srbije i Republike Srpske, među kojima i šef Predstavništva Republike Srpske Mlađen Cicović, ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić, kao i djelatnici iz oblasti nauke, kulture i umjetnosti, predstavnici SPC.

Prethodno je otvorena izložba o životu i radu ruske emigracije u Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca i djelatnosti Ruskog doma u različitim periodima njegovog postojanja, koju je otvorila direktor Ruskog naučnog instituta Irina Antanasijević i priznati kolekcionar djela ruskih slikara Vladimir Pešić.

Kao znak zahvalnosti za pomoć i doprinos radu Ruskog naučnog instituta na polju istraživanja ruske emigracije dodijeljene su plakete ove naučne institucije Milani Živanović sa Instituta za noviju istoriju Srbije i Aleksandru Stankoviću koji je ustupio dio zaostavštine ruskog carskog oficira Konstantina Egera, koji je bio prvi profesor scenskog mačevanja na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Episkop Sergije: Pravoslavlje se danas brani u Kijevu

Episkop Sergije: Pravoslavlje se danas brani u Kijevu

Povodom ovog jubileja "Pošta Srbije" je objavila prigodno izdanje poštanskih maraka "90 godina od osnivanja Ruskog doma u Beogradu", a prvi primjerci su uručeni rukovodiocu "Rossotrunjičestva" Jevgeniju Primakovu i Kseniji Baumgarten, unuci Vasilija Baumgartena, autora projekta zgrade Ruskog doma.

Baumgarten je bio i ruski i jugoslovenski arhitekta, vojni inženjer, general ruskih Belogardejaca i Jugoslovenske kraljevske vojske.

U muzičkom dijelu programa nastupila je Irina Krutova, jedna od najboljih ruskih vokalnih umjetnica današnjice, koja je zahvaljujući prepoznatljivom stilu i maniru izvođenja postala sinonim za rusku romansu.

Na izložbi, koja će u Ruskom domu biti otvorena od 10. aprila do kraja maja, predstavljena je arhivska građa, dokumentarni digitalizovani materijali, unikatni predmeti i umjetnička djela iz fondova vodećih muzeja Rusije i Srbije i privatnih kolekcija.

Na izložbi, koja je realizovana u saradnji sa Ruskim naučnim institutom u Beogradu, postavku čine eksponati iz Državnog istorijskog muzeja u Moskvi, koji su do 40-ih godinaprošlog vijeka čuvani u spomen muzeu rzskog cara Nikolaja Drugog u Beogradu.

Oštra reagovanja iz Srpske: Bećirović šalje poruke mržnje prema Srbima

Oštra reagovanja iz Srpske: Bećirović šalje poruke mržnje prema Srbima

Tu su i eksponati iz Vojnog muzeja u Beogradu, Istorijskog arhiva Beograda, Muezja u Beloj Crkvi, privatnih kolekcija Aleksandra Stankovića, Vlaidmira Pešića, Gorana Vudragovića, Svetlane Ilić, porodice Tarasjev, arhiva Ruskog naučnog centra u Beogradu i Ruskog doma.

Prema programu, sutra će u Ruskom domu u 18.00 časova biti održan solistički koncert jednog od najznačajnijih pijanista današnjice, ruskog virtuoza Borisa Berezovskog.

Ruski dom u Beogradu otvoren je u aprilu 1933. godine uz podršku kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, a na inicijativu Ruskog komiteta za kulturu. Ruski dom postaje novi dom za Ruse koji su izgubili svoju domovinu zbog tragičnih događaja 1917. godine /Oktobarska revolucija/.

Ova institucija postaje i glavno središte duhovnog i kulturnog života na Balkanu, koje već gotovo jedan vijek čuva zajedničku istoriju ruskog i srpskog naroda, saopšteno je iz Ruskog doma.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм