Бањалука

Будимир: Опасна диверзија Бошњака у УН за Српску и српски народ

  • Извор: СРНА
  • 14.04.2024. 19:38

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Српске Жељко Будимир рекао је да је недопустиво стављати у контекст геноцида Србе, који су доживјели највећи геноцид на Балкану и југоистоку Европе, и нагласио да је у том смислу веома опасна и за Републику Српску, и за српски народ илегална и противуставна диверзија Бошњака у вези са резолуцијом у Сребреници у Генералној скупштини УН.

Будимир је упозорио да грађани Републике Српске треба да буду свјесни опасности за Републику Српску и српски народ уопште јер ће, како је навео, циљ највјероватније бити да се убрзано почне промјењивати "Инцков закон" о кажњавању негирања геноцида.

"Циљ је да народ који је доживио највећи геноцид на Балкану и југоистоку Европе и међу три је народа који су у Другом свјетском рату доживјели најмасовнији геноцид, буде стављен у категорију геноцидног и да се Република Српска тако третира", рекао је Будимир новинарима у Бањалуци.


Народни скуп

Народни скуп "Српска те зове", ко ће одговорити на позив?

Он је истакао да српски народ мора да покаже да је жртва свих година 20. вијека, најстрадалнији народ југоисточне Европе, а не геноцидан, како га желе приказати.

"Због тога је битан став Народне скупштине као највишег законодавног тијела Републике Српске да се демократски прикаже да то није могуће, да српски народ на то не може да пристане. С друге стране, извор суверенитета је у српском народу и он мора да покаже да је жртва свих ових година 20. вијека, најстрадалнији народ југоисточне Европе, народ који има историјску димензију, који је свим осталим народима доносио само слободу", рекао је Будимир.


Историчари: У Сребреници није било геноцида

Историчари: У Сребреници није било геноцида

Да све буде горе, истакао је Будимир, резолуцију о Сребреници предложили су Нијемци који су починили геноцид у Другом свјетском рату над српским народом, Холокауст и криви су за готово 80 милиона погинулих људи.

"Стављају нас и у исти контекст са Руандом у којој је страдало више од милион људи који су се међусобно поклали мачетама, док су мировне снаге УН то мирно гледале са стране - како се Хути и Тутси међусобно убијају. То прате и Турци који су починили један од највећих геноцида на самом крају Првог свјетског рата над Јерменима", напоменуо је Будимир.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.