Krađa testova

Ocu maturanta prijeti pet godina zatvora

  • 21.06.2019. 07:10

Igoru Stamenkoviću (42), koji je osumnjičen da je ukrao test iz matematike iz štamparije u kojoj je zaposlen, u najgorem slučaju prijeti pet godina robije. Međutim, kako se ispostavilo da je sudska praksa u Srbiji u takvim slučajevima blaga, Stamenković će najvjerovatnije izbjeći zatvor i proći samo sa uslovnom kaznom.

"Ako se utvrdi da je kriv, osumnjičenom za krađu testa prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina jer je zloupotrebio službeni položaj. Naravno, postoji i opcija uslovne osude. Raniji slučajevi pokazali su da su sudovi blagi kada je riječ o ovakvim prestupima i uglavnom su izricali uslovne kazne. Međutim, u konkretnom slučaju u ovom trenutku nezahvalno je tvrditi kakav će biti ishod,"- kaže advokat Gvozden Grgur.

Naime, afera s krađom testova za malu maturu 2013. godine završena je uslovnom kaznom na koju je osuđena radnica štamparije u kojoj su štampani testovi, a koja je kombinacije testova iz srpskog i matematike ukrala i iznijela ih u grudnjaku. Ona je dobila uslovno četiri mjeseca zatvora sa rokom provjere dvije godine, a njeni saučesnici uslovnu kaznu od tri meseca, sa rokom provjere od godinu dana.

Viši sud u Beogradu odbio je žalbe na rješenje o zadržavanju do 48 sati kojim je po nalogu tužilaštva policija odredila Stamenkoviću. Žalbe su preksinoć podijneli Stamenković i njegov branilac Dimitrije Ilić.

Stamenković bi na saslušanje u Više javno tužilaštvo trebalo da bude priveden danas, a nakon toga tužilaštvo će odlučiti da li će od suda tražiti da mu odredi pritvor.

"Nadamo se da tužilaštvo neće tražiti određivanje pritvora za mog klijenta. Igor se i dalje nalazi u policiji jer je žalba na rješenje odbijena, što je negdje bilo i očekivano za ovu fazu postupka," kaže Stamenkovićev branilac Dimitrije Ilić.

Prema rješenju o zadržavanju, Stamenković je izvršio krivično djelo povreda tajnosti podataka u sticaju sa krivičnim djelom oduzimanje tuđe stvari.

Stamenkovića, koji je uhapšen u srijedu, policija, kako je saopšteno, sumnjiči da je iskoristio nepažnju svojih kolega u štampariji u kojoj su štampani testovi za završni ispit učenika osmog razreda i tom prilikom ukrao test iz matematike. Nakon toga je otišao u toalet, gdje je test uslikao telefonom, a potom je taj primerak bacio u WC-šolju i uništio ga. Policija je navela da je osumnjičeni to uradio kako bi test odnio sinu, maturantu jedne osnovne škole u Beogradu, kako bi mu pomogao da lakše položi završni ispit. Takođe, kako dodaje policija, sumnja se da je uz pomoć sina rješeni test iz matematike došao do njegovih drugara i njihovih roditelja, nakon čega su oni, uz pomoć aplikacije „Vajber“, dijelili drugim roditeljima i učenicima u više osnovnih škola.

Тагови: