Odalović: Nema akta da je Izrael eksplicitno priznao tzv. Kosovo

  • 21.09.2020. 20:05

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović rekao je da nema saznanja da je Izrael eksplicitno priznao samoproglašeno Kosovo, kao i da mu nije poznato da je bilo koja izraelska institucija donijela takav akt.

"Ako oni smatraju da je telefonski razgovor obavljen 4. septembra priznanje, to je njihova stvar, ali čak i u obraćanju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua kosovskim Albancima nijednog trenutka tako nešto nije potvrđeno", rekao je Odalović.

On je istakao da Izrael pažljivo razmatra priznavanje Kosova i koje će poteze povlačiti u narednom periodu.

"To je pitanje o kojem će se sigurno još pričati i koje, još nije završeno na način na koji Priština misli da jeste", ocijenio je Odalović za Sputnjik.

Odalović je rekao da je Izrael prijateljska zemlja sa kojom Srbija ima odlične odnose i da je pitanje Kosova tema o kojoj dvije zemlje treba da se ozbiljno dogovore, što će se vjerovatno desiti nakon moguće posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Јerusalimu.

Ambasador Izraela u Srbiji Јahel Vilan rekao je za TV N1 da nema nikakvog pitanja u vezi sa tim da li će Izrael priznati ili ne samoproglašeno Kosovo, jer ga je priznao 4. septembra, a da sada treba vidjeti na koji način da se ne dozvoli da to utiče na odnose Srbije i Izraela.

Sporazumi Beograda i Prištine u Bijeloj kući, u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trampa, potpisani su 4. septembra u dvije varijante, a samo u dokumentu koji je potpisala Priština stoji priznanje kosovske nezavisnosti od Izraela.

U sporazumu koji je potpisao Beograd te tačke nema, jer nije htio da se saglasi sa tim, ali nije mogao ni da spriječi suverenu odluku Izraela.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм