Predsjednik Komisije za nestala lica

Odaloviću nije dozvoljen ulazak na KiM

  • Извор: СРНА
  • 27.12.2021. 13:41

Predsjedniku Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljku Odaloviću danas je na administrativnom prelazu Merdare policija samoproglašenog Kosova zabranila ulazak na Kosovo i Metohiju, gdje je trebalo da prisustvuje važnom sastanku Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih.

Odalović, koji je svoju posjetu najavio prije dva dana, ocijenio je da to još jedan od "krajnje nerazumnih" poteza prištinskih institucija kada su u pitanju nestala lica i da je očigledno da ih ne interesuje pitanje nestalih, koje su politizovali, prenio je portal "Kosovo onlajn", pozivajući se na RTV "Gračanica".

"Pitanje nestalih su politizovali da sada nemamo nikakve kontakte ni informacije. Svrha mog planiranog odlaska na sastanak je bila da umirimo porodice. Vjerujem da će se naći neko ko će urazumiti prištinsku stranu i natjerati da rade ono što je u interesu porodica, a ne politike", rekao je Odalović.

On je napomenuo da ćute međunarodni posrednici koji su odgovorni za dijalog i za proces mehanizma kroz radne grupe, da ne vrše pritiske na prištinsku stranu da se odgovorno odnosi prema svojim obavezama dok je Beograd, za razliku od njih, svoje obaveze izvršio.

Odalović je podsjetio da Radna grupa mehanizam koji je do sada riješio više od 1.800 slučajeva nestalih lica.

"Uvijek smo težili ka tome da radimo zajedno sa Prištinom na lokacijama, da prisustvujemo svim sastancima, da u razgovoru sa porodicama budemo neko ko će stati pred njih i reći im šta smo uradili i šta ćemo dalje raditi. Ovako imamo totalni zastoj", rekao je Odalović.

On je dodao da Priština stalno priča o nestalima, a da ne preduzima ništa.

Odalović je istakao da je pitanje nestalih u dijalogu Beograda i Prištine humana i civilizacijska obaveza koja je sada blokirana, te naglasio da porodice nestalih kosovskih Albanaca zaslužuju odgovore, isto kao i porodice nestalih Srba.

Odalović je apelovao na porodice nestalih Srba da, zajedno sa porodicama nestalih kosovskih Albanaca, izvrše pritisak na prištinske institucije kako bi se pitanje nestalih vratilo u funkciju.

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.