Избори су у недјељу

Опозиција планира немире у Србији

  • Извор: АТВ
  • 16.12.2023. 20:35
  • 17.12.2023. 20:12

Уочи избора у Србији долазе информације да опозиција неће признати резултате избора јер све процјене говоре да не могу озбиљно угрозити власт. Врло је извјесно и да изађу на улицу, а не искључују се ни немири.

По информацијама до којих је дошао наш портал, постоји сценарио који су направили страни фактори којима политика Александра Вучића не одговара.

Да постоји опасност од немира у недјељу већ данима тврди и премијер Србије Ана Брнабић која је саопштила да постоји план да се од самог јутра праве немири на бирачким мјестима, затрпавају РИK и судове и тужилаштва, како би без обзира на резултате прогласили побједу.

"Прије него што буду објављени резултати и пребројани гласови, изаћи ће на протесте и покушати да заузму власт преко улице, што је директно урушавање уставног поретка Србије", саопштила је Брнабић.

Да се овај сценарио не може искључити сагласан је и новинар Политике Бојан Билбија. Он подсјећа да опозиција на претходним изборима никада није хтјела честитати побједнику. 

"Ако посматрамо с логичке стране, не би било разлога за сценарио заоштравања. Али га не бих искључио. Не знам шта ће тачно да ураде, али знам шта је било у протеклим изборним циклусима. То је био сценарио покушаја радикализације, протеста, извођења грађана на улице не би ли се испровоцирао неки покушај сценарија Мајдана из Украјине, да се окупи критична маса на улицама која би била бројна и снажна да продре у институције силом и да их заузму. То никада није успијевало јер грађани никада нису подржавали тај сценарио", каже Билбија. 

Он истиче да постоји језгро које машта о насилном сценарију, а имали смо прилику то да видимо у немирима посљедње три године.

"Имали смо прилику да видимо то у љето 2020. године, када под маском забринутости због короне, су злоупотребљена осјећања и емоције људи који су били збуњени пандемијом. Долазио је дио грађана на те протесте, а онда су се појавили они који су то злоупотријебили и који су упали у Народну скупштину. То није новост, упадали су у РТС, застрашивали су новинаре, опкољавали Предсједништво Србије.. Све то смо видјели", каже Билбија.

Он поручује да су примјењивали све могуће методе како би се дестимулисале присталице и припадници власти кроз разна окупљања са којих су стизале забрињавајуће поруке.

"Много је тог набоја који се годинама ствара. Нека пријетња насиљем, да силом треба рјешавати ствари. Све зависи од резултата који ће бити. Мислим да ће одговор државе у сваком од тих случајева бити придржавање закона и званичних резултата РИK-а, који ће саопштавати резултате под будним оком посматрача. Све треба да буде у званичној форми, а грађани да се ослоне на званичне резултате а не на којекакве трикове, разне позиве на улицу, неодговорних појединаца или ботова. Свега ће бити, у то не треба сумњати", каже Билбија.

Он не искључује покушај дестабилизације јер је то и једина прилика за иностране кругове који нису задовољни Вучићевом политиком да дођу до промјене власти.

"Сви који нису задовољни ово им је посљедња прилика. Ако не могу да сруше, барем да заљуљају власти, па би гледали како ће се ситуација одвијати. Један који би желио такав сценарио био би Аљбин Kурти. Србија је озбиљна држава и неће то допустити. Наша полиција је озбиљна и опремљена. Србија није више таква држава с којом неко може да се поиграва и ради неуставне ствари у нашој престоници. Не сумњам да они који би хтјели такав сценарио и можда га и планирају, да су то такође озбиљни кругови, прије свега међународни, уз подршку неодговорних појединаца и група у земљи'', каже Билбија.

Он је напоменуо да постоје фактори са стране који тако нешто подржавају.

"Да ли би се ти страни фактори предложили да се крене у радикализацију и дестабилишу Србију у већој мјери. То остаје да се види, пријетња постоји. Грађани Србије треба да знају само о чему се ради и сачувају стабилност, а никако да вјерујемо непровјереним подацима", каже Билбија.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.