Ниш

Откривено Спомен-обиљежје Новим косовским јунацима

  • Извор: СРНА
  • 24.03.2024. 16:36

У Храму Светог Василија Острошког у Нишу данас је, поводом 25 година од НАТО агресије, откривена Спомен-плоча Новим косовским јунацима са именима 1.139 припадника војске и полиције страдалих од 1998. до 2003. године.

Откривању Спомен-плоче НАТО косовским јунацима, страдалим браниоцима отаџбине од 1998. до 2003. године, присуствовали су Његово преосвештенство епископ нишки Арсеније, министри у Влади Србије, припадници Војске Србије, чланови породица и потомци страдалих војника и полицајаца.

Генерал-пуковник у пензији Владимир Лазаревић, који је био командант ратног Приштинског корпуса током НАТО агресије и командант Треће армије војске Савезне Републике Југославије, изјавио је да је прије 25 година извршена агресија чији је циљ био "монструозна примјена Хитлерове доктрине блиц крига".


Вулин: Србија је преживјела, међународно право није

Вулин: Србија је преживјела, међународно право није

"Остварили су војну надмоћ 600 наспрам један. Убијали су немоћне, недужне цивиле, жене, децу, бебе. у згаришта су претварали насеља, цркве и манастире. Двадесет пет година убијају по Србији употребом радиоактивног оружја", рекао је Лазаревић.

Он је истакао да су снаге Србије највећој свјетској сили супротставиле своју инфериорну моћ, али су имале "тајно оружје" - безгранични патриотизам, хероизам, морал, ефикасно командовање.

"Косовским јунацима у славу предака остаје за незаборав, јер заборав је најтежи злочин према прецима и грех према потомцима", поручио је Лазаревић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић рекао је да је откривање споменика побједа над заборавом јер су њихова имена, чинови, године рођења, страдања исклесани на најтврђем граниту.

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић нагласио је да је се мора чувати сјећање на те јунаке и захвалност према њима.


Преминуо чувени Томислав Петернек

Преминуо чувени Томислав Петернек

"Да будућа поколења учимо вредностима које су нам они оставили, а то су храброст, солидарност, несебичност, заједништво, да се тиме чува безбедност наше Србије, сигурност грађана и спокојно детињство наше деце", поручио је Гашић.

Министар одбране Србије Милош Вучевић истакао је да никада не смију бити заборављене цивилне жртве, као што је трудница Љиљана Спасић, које су између два ваздушна напада ишле да купе намирнице, а за зликовце су ваљда постали легитимна мета.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: