ATV

Loša prognoza agronoma

Ove tri voćke će najviše poskupjeti zbog snijega u aprilu

  • Izvor: Kurir
  • 05.04.2023. 15:17

Snijeg u aprilu kad mu vrijeme nije. Pao je rekord u količini snega star 150 godina. I koliko god to bilo zanimljivo djeci, a neprijatno onima koji su već stavili ljetnje gume na svoje automobile, ono od čega ipak svi strahuju jeste pitanje šta će biti sa usjevima i da li nas zbog ovog rekorda možda čekaju više cijene voća i povrća.

Jer ako se temperatura spusti za više od tri stepena ispod nule - to nikako nije dobro, kažu poljoprivrednici. U direktnoj opasnosti je voće koje je već procvjetalo, kao što su breskve i kajsije.

O ovoj temi voditelji "Pulsa Srbije" Milica Marković i Miloš Anđelković razgovarali su sa agroekonomistom Žarkom Galetinom.

- Svakako da u ovom periodu sneg nije uobičajena pojava, mada se u posljednje vrijeme sve češće javljaju nepogode, poput ljetnjih suša. Ko će imati najveću štetu? Najvjerovatnije malina, jedan od naših izvoznih aduta. Koštičavo voće, nažalost, prije svega kajsija, breskva, one koje su otvorile cvijet i nebranjene su od mrazeva. Najbezbjednije su jabuka i kruška koje imau kasnije cvjetanje. Mogu se očekivati značajniji gubici - objasnio je Galetin.

Agroekonomista je upozorio i na mraz koji je najavljen tokom sutrašnjeg jutra.

- Ono što je dobro da se ne najavljuju dugotrajniji mrazevi i ledeni dani. Ipak, i 3-4 sata na minus 3 stepena može da nanese veliku štetu. Tako će biti sutra kako je prognozirano. To može da bude ozbiljan problem i da nanese štetu i do 30 odsto. Ipak, ako se snijeg zadrži na voćkama, on može da zaštiti cvijet voćki od niskih temperatura. Da li će se taj scenario desiti, ne znam, ali ako se snijeg naglo otopi i dođu niske temperature, to bi bio najgori scenario - dodao je Galetin.