ATV

Ovo je vojna mašinerija koju je Rusija donirala Srbiji: Poklon vrijedan 75 miliona evra!

  • 23.05.2021. 15:14

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas primopredaji tenkova T-72MS i oklopno-izviđačkih automobila BRDM-2MS iz donacije Ruske Federacije Srbiji u niškoj kasarni "Mija Stanimirović".

Ceremoniji su prisustvovali i državni sekretar, zamjenik ministra odbrane Ruske Federacije general armije Nikolaj Pankov i zamjenik ministra odbrane general-pukovnik Aleksandar Fomin, kao i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Radi se o donaciji Ruske Federacije Vojsci Republike Srbije u vrijednosti od oko 75 miliona evra, koja se sastoji u 30 oklopnih transportera BRDM-2MS i 30 modernizovanih tenkova T-72 MS, a na osnovu sporazuma koji su u Sočiju dogovorila dva predsjednika Vučić i Putin. Mi smo veoma zahvalni Ruskoj Federaciji, jer je ovo značajno pojačanje za Vojsku Srbije – rekao je ministar Stefanović, po završetku primopredaje.

Prvi dio donacije

On je podsjetio da je u novembru takođe u Nišu prikazan prvi dio ove donacije - 11 tenkova T-72 i 10 oklopnih transportera.

Danas kada su oni kompletirani i kada su faktički dva, tenkovski bataljon i bataljon BRDM-2MS upotpunjeni, predstavljamo ovo naoružanje, koje će ići u Kopnenu vojsku, i koje će značajno poboljšati, kao što ste mogli da čujete i od generala Mojsilovića, naše operativne sposobnosti – istakao je ministar Stefanović

Ministar Stefanović je ukazao da je riječ o savremenim sredstvima, koja su u ovom dijelu svijeta među najboljima.

Radi se o nečemu što je najbolje u Kopnenoj vojsci trenutno, ali i o sredstvima koja će pomoći da naši vojnici budu bolje zaštićeni i da naša Vojska bude efikasna u izvršenju svih zadataka u zaštiti naše zemlje, očuvanju našeg mira i stabilnosti - rekao je ministar.

Stefanović: Nema stabilnosti bez jake vojske

On je istakao da nema stabilnosti, mira i bezbjednosti bez jake vojske.

Samo jaka Vojska Srbije može da znači jaku Srbiju. I ovdje hoću da se zahvalim i generalu Mojsiloviću i generalu Simoviću, ali i svim starješinama Vojske, koji su u prethodnim godinama vrijedno i naporno radili da naša vojska bude dobro opremljena, ali i da naši vojnici budu utrenirani i uvježbani, jer to je najveća snaga jedne vojske. Snaga vojske je u njenim ljudima, oni su uložili ogromne napore da te vojnike pripreme, da ih obuče i da mi danas imamo spremne posade kao što vidite i za ovu novu, borbenu tehniku – naglasio je ministar Stefanović.

On je, takođe, izrazio zadovoljstvo zbog toga što se između Ruske Federacije i Republike Srbije saradnja nastavlja i razvija u dobrom tempu.

- Danas ćete imati priliku i da vidite saradnju naših specijalnih jedinica na poligonu Orešac gdje ćete vidjeti njihovo sadejstvo u borbi protiv terorista. Ruski padobranci će sa pripadnicima 72. specijalne brigade izvesti završnu vježbu, gdje će pokazati sve elemente svoje obučenosti i opremljenosti – ukazao je ministar Stefanović.

Saradnja sa svima, da učimo od najboljih

Ministar odbrane je zahvalio našim prijateljima iz Ruske Federacije i ministru Šojguu na tome što su pripadnici specijalnih jedinica došli ovdje i što imamo priliku da uvježbavamo na najozbiljniji način i taktike i tehnike.

- Hoćemo da sa svima sarađujemo, hoćemo da imamo mogućnost da učimo od najboljih, a to ruski specijalci i pripadnici ruskih jedinica svakako jesu – istakao je ministar Stefanović.

On se zahvalio i ambasadoru Bocan-Harčenku na velikoj podršci svih ovih godina i na svemu što je zajednički urađeno.

Očekujem i nastavak opremanja vojske, želim da imamo još intenzivniji rad i da svake godine imamo priliku da vas obradujemo nečim što je naša vojska novo uradila, novim sredstvima kojima se opremila ali i novim sposobnostima koje je stekla – zaključio je ministar Stefanović.

Ambasador Bocan-Harčenko istakao je da današnji dan pokazuje i dokazuje još jednom da je saradnja dveju zemalja, a posebno vojno-tehnička, razvijena i čvrsta i da ima budućnost.

- Vojno-tehnička saradnja, koja se odvija na najbolji način na osnovu ugovora naših predsjednika, veoma je značajna sama po sebi stvara dobar i čvrst temelj za sveobuhvatnu saradnju između Rusije i Srbije – naglasio je ambasador Bocan- Harčenko dodajući da se ta vojno tehnička i vojna saradnja odvija između Srbije i Rusije odvija u skladu sa međunarodnim ugovorima i normama, a u prilog stabilnosti u regionu .

Prema njegovim riječima, Rusija će pružiti svoj doprinos jačanju suvereniteta, cjelovitosti i odbrambene sposobnosti Srbije i neutralnog statusa Srbije, dodajući da „neutralni status mora sebe da štiti".

Neutralni status omogućava Srbiji da razvija vojnu i vojno-tehničku saradnju sa svima gdje Srbija im svoj interes – naglasio je ambasador Bocan- Harčenko.

Simbolično, na današnjoj ceremoniji primopredaje, general Fomin uručio je generalu Mojsiloviću ključ od tenka. General Fomin je, tom prilikom, istakao da je današnji dan još jedan uspješan korak u jačanju rusko-srpske vojno-tehničke saradnje. On je naglasio da ova tehnika ispunjava sve savremene standarde i da će ojačati borbeni potencijal srpske armije i omogućiti da se obezbijedi nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

General Mojsilović zahvalio je državnom vrhu Ruske Federacije i svima koji su učestvovali danas i do danas u procesu opremanja tenkovskog i oklopno-izviđačkog bataljona sa borbenim sredstvima ruske proizvodnje. General Mojsilović je naglasio da je ta vojno-tehnička saradnja rezultirala time da je Vojska Srbije jača za 30 tenkova T-72MS i 30 oklopno-borbenih vozila BRDM-2MS, kao i da su rezultati našeg čvrstog partnerstva i dobre vojničke saradnje su danas vidljivi na terenu.

- Borbena tehnika koju danas imamo prilike da vidimo, a svrstavamo u stroj Vojske Srbije, imaće za cilj jačanje sveukupnog kapaciteta i operativnih sposobnosti Vojske Srbije u cjelini – zaključio je general Mojsilović.

Tenk T-72MS je modernizovana varijanta tenka T-72. Modernizacija tenka izvršena je u 61. oklopno remontnom zavodu (BTRZ) u Ruskoj Federaciji. Tenk T-72MS težak je 44,5 tona. Maksimalna brzina kretanja je 60 km/čas. Naoružan je topom 125mm sa borbenim kompletom od 42 projektila, mitraljezom PKT 7,62mm sa borbenim kompletom od 2.000 metaka i mitraljezom KORD 12,7mm sa borbenim kompletom od 600 metaka.

Oklopno-izviđački automobil BRDM-2MS namijenjen je za izviđanje u svim borbenim operacijama i za sve vidove izviđanja na zemljištu i vodi. Osim toga, može se koristiti za borbeno osiguranje, borbu sa osiguravajućim jedinicama neprijatelja, za prevoz kurira i oficira za vezu, kao sredstvo veze, kao komandni automobil, za napad na desantne snage neprijatelja.

Opremanjem izviđačkih jedinica Vojske Srbije oklopno-izviđačkim automobilom BRDM-2MS unaprijeđena je, prije svega, sposobnost osmatranja, nišanjenja i gađanja noću. Oklopno izviđački automobil BRDM-2MS je opremljen termovizijskom kamerom koja omogućava uočavanje ciljeva na daljini od 3,5 km, a raspoznavanje na 2 km. Sredstvo ima stabilisanu kupolu u dvije ravni i može uspješno gađati ciljeve iz pokreta.

U niškoj kasarni danas je prikazan i Oklopno izviđački i tenkovski bataljon na maršu, a posebno su predstavljene osnovne taktičko-tehničke karakteristike tenka T-72MS i oklopno-izviđačkog automobila BRDM-2MS.

((Telegraf/ FOTO: Ministarstvo odbrane)