Тенк

Западни медији пишу: Ево због чега "горе" абрамси у Украјини

  • 04.03.2024. 15:27

Током борби у насељима западно од Аведјевке, у настојању да заустави даље продирање руских снага, 47. механизована бригада украјинске војске изгубила је још два америчка оклопњака - основни борбени тенк М1А1 СА "абрамс" и инжињеријско возило за деминирање М1150 "асолт бричер", преноси Форбс.

Губици ове украјинске јединице су се у протекле двије недјеље, тј. након повлачења из Авдејевке знатно увећали, јер су руске трупе на овом дијелу фронта фокус пребациле на села западно од "капије Доњецка". До сада су ослобођена села Северне, Степовоје (Петровскоје) и Ласточкино, док се борбе воде у Тоненкоју, Орловци и Бердичију у ком су током јучерашњег дана уништени "абрамс" и "бричер".

Уништен први

Уништен први "абрамс"?

Због оваквог развоја догађаја, 47. механизована бригада, иначе главни корисник америчких оклопних возила првобитно опремљена са 31 М1А1, 90 М2 "бредлија" и шест М1150, морала је да се повуче са сјеверног бока Авдејевке како би успоставила нову одбрамбену линију у Бердичију.

Како сам "Форбс" наводи, 47. бригада се налази у тешком положају због константних офанзивних операција руских јуришника опремљених транспортерима БТР-80, а подржаних ударима "једрећих" авио-бомби, које руски тактички и фронтовски бомбардери свакодневно испуштају у огромним количинама на неприпремљене украјинске линије одбране.

Са друге стране, због недостатка граната у готово свим калибрима, украјинска војска није у стању да своје контранападе подржи артиљеријским ударима, усљед чега и долази до губитака "најбољих америчких возила у употреби украјинских снага".

Зеленски признао: Амерички

Зеленски признао: Амерички "Абрамси" нам нису много помогли

Тако амерички часопис пише да су у само двије недјеље из строја избачена два "абрамса", неколико "бредлија" и два "бричера", који чине пет одсто од свих возила којима располаже 47. механизована.

Такође, наводи се да није познато да ли је и колико чланова посаде онеспособљених и уништених возила успјело да се извуче и евакуише до украјинских положаја, а како "Форбс" закључује овакво стање потрајаће док ЕУ и САД не испоруче обећану количину артиљеријске муниције. Значи, дугорочно, преноси РТ Балјан.

(Фото: Телеграм канал "Говорит ТопаZ")

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм