SPC

Patrijarh Irinej: Samo jedinstvo može sačuvati crkvu i državu

  • 06.10.2019. 12:46

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da je poruka današnjeg sabornog okupljanja u Žiči, gdje je centralna proslava jubileja Srpske pravoslavne crkve, da Srbi moraju da sačuvaju jedinstvo i ljubav jedni prema drugima i prema Hristu, a da zaborave na podjele da bi opstali.

"To je poruka današnjega velikoga događaja i praznika. Tako ćemo održati Crkvu, veru i državu. Da bude onako kako je bilo da država radi svoj, a crkva svoj posao. Da se sa ovog skupa raziđemo sa odlukom da se veri, Crkvi i sebi vratimo", rekao je patrijarh Irinej u besjedi nakon što je služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Manastiru Žiča.

Patrijarh Irinejje podsjetio da je prije osam vijekova u Žiči počela istorija srpskog naroda, a da su mudri Sveti Sava i njegov otac Stefan Nemanja znali šta njihovom narodu treba - samostalna država i autokefalna crkva.

"I tu crkvu osnivali su sveti ljudi. Cela porodica Stefana Nemanje su ugodnici. Ovu državu su postavili sveti i tu leži tajna kako su opstale naša crkva i naša država, nakon toliko stradanja, ropstva", napomenuo je srpski patrijarh.

On je naglasio da se Srbi moraju vratiti svojoj istoriji i putu Hristovom slijedeći riječi Gospoda da je on "put i istina".

"Danas, kada slavimo osam vekova postojanja naše crkve, na ovaj veliki, slavni i sveti dan ponavljam da Bog nije ostavio narod svoj. Srpski narod jeste stradao, prolivao je krv, nadao se i očekivao, ali je opstao, jer je ostao veran Bogu", rekao je patrijarh Irinej.

Neposredno nakon petrijarhovog obraćanja pročitana je i njegova poslanica povodom osam vijekova SPC.

Vjernike, koji su danas u Manastru Žiči prisustvovali Svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom velikog jubileja SPC, pričešćivalo je 12 episkopa i sveštenika. 
 

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм