Његова светост

Патријарх Порфирије: Сви ми смо духовна дjеца Светог Саве

  • Извор: Б92
  • 27.01.2024. 16:17

Поглавар СПЦ патријарх Порфирије изјавио је, богослужећи на Савиндан у храму Светог Саве на Врачару, да је основна одлика светосавља вјера у Христа.

Данас, када цијело Српство слави славу, хиљаде и хиљаде светосаваца, и старо и младо, слило се у своје древне светиње и храмове широм Отаџбине и расејања да прослави Господа нашег Исуса Христа и заједно са Њим Његовог великог угодинка – Светог Саву, првог Архиепископа српског, истиче се у саопштењу.

Том приликом, патријарх је честитао празник Светог Саве, празник онога који је, како се наводи, одредио крајњи циљ и домет пута којим идемо, подсетивши да смо сви духовна д‌јеца Светог Саве, нашег духовног оца и пастира.

"Сав окупан у Христу, сав погружен у Христу, Сава је једанпут за свагда одредио православни пут као пут нашег народа, као пут који води у живот вечни. Стога већ осам векова сви православни Срби, од најмањег узраста до најстаријих глава, од најобичнијег једноставног човека до краљевских круна, сви на данашњи дан узносе молитве Светом оцу Сави", рекао је Порфирије.

Патријарх је додао да је Свети Сава име и презиме нашег рода, да је и данас магнет који нас окупља око свога имена.

"Да ли је то због тога што је био велики градитељ – јер заиста јесте био због тога што је зидао светиње, цркве, храмове велелепне у земљи у којој је живео његов и наш народ? Или због тога што је градио мостове и са Истоком и са Западом, што је успостављао односе са Римом, али и са исламским светом? Или може бити због много тога што је успоставио законодавство у нашем народу; или што је градио школе, болнице и путеве", истакао је Порфирије.

Како је оцијенио, славимо га зато што га је Бог учинио светим, јер је Бог благодаћу својом засијао кроз њега и у њему.

Патријарх је рекао да је све што је Свети Сава радио и градио имало печат вјечности, баш због тога што је био човјек вјере и човјек молитве.

"Светост је, браћо и сестре, у његово време, поред свега осталог што је потребно, била најпотребнија. Како је било онда, тако је и данас. Сваки Савиндан заправо је рендген на коме се види ко смо, шта смо и да ли смо на путу Светог Саве, на путу Христовом", изјавио је Порфирије.

Патријарх је истакао и да је основна одлика светосавља вера у Христа, јер вером је Свети Сава чинио све што је чинио.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.