Povodom proslave

Patrijarh stigao vozom u Sremske Karlovce, kočijama došao u Patrijaršijski dvor

  • Извор: СРНА
  • 14.05.2022. 18:24

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije dočekan je danas na željezničkoj stanici u Sremskim Karlovcima odakle je sa kočijama došao u Patrijaršijski dvor.

Srpski patrijarh i arhijereji Srpske pravoslavne crkve (SPC) doputovali su vozom povodom proslave stogodišnjice vaspostavljanja Srpske patrijaršije i početka redovnog zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora.

Patrijarh je u molitvenom prisustvu arhiepiskopa ohridskog Jovana, mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i crnogorsko-primorskog Joanikija služio večernje bogosluženje.

Patrijarh Porfirije će nakon bogosluženja u znamenitom sremskokarlovačkom Patrijaršijskom dvoru otvoriti multimedijalnu izložbu pod nazivom "Jedan vek od vaspostavljanja Srpske Patrijaršije 1920-2020".

Njegova svetost će sutra u 8.30 časova u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog služiti Svetu arhijerejsku liturgijom, a potom će biti održana prva svečana sj u prestonoj dvorani Patrijaršijskog dvora.

Na gradskom trgu ispred Patrijaraškog dvora i Saborne crkve u 12.00 časova biće održana svečana akademija koja će biti otvorena čitanjem Saborske poslanice povodom velikog jubileja.

Predviđeno je da ovom prilikom nastupite eminentni crkveni horovi, najbolji srpski dramski umjetnici, kulturno-umetnička društva i učenici Bogoslovije "Svetog Arsenija" u Sremskim Karlovcima.