Патријарх уручио стипендије студентима шест факултета

  • Извор: СРНА
  • 14.02.2024. 21:16

Његова светост патријарх српски Порфирије уручио је трећу годину заредом једногодишње патријаршке стипендије најуспјешнијим студентима завршних година шест факултета, који су основали Универзитет у Београду, поручивши да су просвјета, просвећивање и образовање у самој природи Цркве.

Стипендије су, у присуству министра просвјете Србије Славице Ђукић Дејановић, уручене студентима завршних година Медицинског, Електротехничког, Правног, Филозофског и Богословског и Машинског факултета на пригодној свечаности у крипти Храма Светог Саве у Београду.

У свом обраћању, патријарх српски Порфирије је рекао да у исто вријеме просвјета представља један од најважнијих сегмената сваког друштва, сваког народа, јавила је црквена телевизија "Храм".

Зато, додао је он, и не чуди што је Српска црква од својих почетака у свом народу не само водила бригу и просвећивању и о образовању свог народа, него је улагала напоре да гдје год је то било могуће, у условима који су били могући оснива школе.

"Како је било у самим почецима, тако је и кроз сву историју нашег народа до наших дана, Црква увијек и покровитељ и инспиратор и она која води бригу о школи о образовању", истакао је патријарх.

Патријарх Порфирије је навео да је Црква водила бригу не само у смислу стицања и искључиво и само вјештина и знања из разних области којима се човјек бави, него и у развијање врлине, изграђивању добра, изграђивању заједнице, у смислу да сваки дар који су људи добили од Бога, добили су да би развијајући га, могли да покажу најважнији дар, а то је дар љубави - љубави према Богу и љубави према ближњем.

"Зато и образовање и просвјета имају смисла ако су утемељени на врлини и ако служе заједници, јер само тако афирмишу и појединца, то јест личност", рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх Порфирије као првојерарх Српске православне цркве и као универзитетски професор наставља традицију српских архијереја и патријараха који су лично помагали школовање, оснивали школе, и до факултетског ранга, или су то чинили оснивајући задужбине, фондове и фондације.

О раду и начину одлучивања комисије присутне је известила Сандра Дабић, секретар Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке, а присутнима се обратила и министар просвете Славица Ђукић Дејановић, која је указала да његовање правих и истинских вриједости показује да Србија иде у правом смјеру.

На почетку свечаности, хор Храма Светог Саве извео је Господњу молитву, а потом и студентску химну Гаудеамус игитур.

У програму су учествовали и Јован Белензада, ученик Основне школе из Гламоча у Босанској крајини, који је отпјевао пјесму "Оро се вије крај манастира", и матурант девете гимназије "Михајло Петровић Алас" и музичке школе "Коста Манојловић", такође стипендиста патријарха српског Порфирија, млади пијаниста Урош Грбић који је извео "Баладу за Аделину" композитора Ричарда Клајдермана.

У име свих добитника, захвалила је студент Анђела Цветковић, а на крају свечаности, хор Храма Светог Саве отпјевао је химну Светом Сави.

Стипендије су додијељене, узимајући у обзир просјечне оцјене и материјално стање.

Једногодишњим стипендијама су награђени Марија Митровић и Страхиња Глигоревић са Медицинског факултета, Анастасија Јањић и Анђела Цветковић са Правног факултета, Вера Павловић и Марија Поповић са Електротехничког факултета, Катарина Мајски и Петар Стевановић са Филозофског факултета, Арсеније Јокић и Марко Станишић са Православног богословског факултета, те Кристина Голо и Душан Миленковић са Машинског факултета.

Свечаности додјеле стипендија присуствовали су њихова преосвештенства епископи браничевски Игнатије, новобрдски Иларион, липљански Доситеј и топлички Петар.

Били су присутни и ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић, директор Управе за сарадњу са црквама и вјерским заједницама Владимир Рогановић, декани, продекани, професори Медицинског, Електротехничког, Правног, Филозофског и Богословског и Машинског факултета.

Присуствовали су и предсједник Националног просвјетног савјета, директор Завода за унапређивање образовања и васпитања и ректор Богословије Светог Саве у Београду.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.