Patrijarh uručio stipendije studentima šest fakulteta

  • Izvor: SRNA
  • 14.02.2024. 21:16

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije uručio je treću godinu zaredom jednogodišnje patrijarške stipendije najuspješnijim studentima završnih godina šest fakulteta, koji su osnovali Univerzitet u Beogradu, poručivši da su prosvjeta, prosvećivanje i obrazovanje u samoj prirodi Crkve.

Stipendije su, u prisustvu ministra prosvjete Srbije Slavice Đukić Dejanović, uručene studentima završnih godina Medicinskog, Еlektrotehničkog, Pravnog, Filozofskog i Bogoslovskog i Mašinskog fakulteta na prigodnoj svečanosti u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

U svom obraćanju, patrijarh srpski Porfirije je rekao da u isto vrijeme prosvjeta predstavlja jedan od najvažnijih segmenata svakog društva, svakog naroda, javila je crkvena televizija "Hram".

Zato, dodao je on, i ne čudi što je Srpska crkva od svojih početaka u svom narodu ne samo vodila brigu i prosvećivanju i o obrazovanju svog naroda, nego je ulagala napore da gdje god je to bilo moguće, u uslovima koji su bili mogući osniva škole.

"Kako je bilo u samim počecima, tako je i kroz svu istoriju našeg naroda do naših dana, Crkva uvijek i pokrovitelj i inspirator i ona koja vodi brigu o školi o obrazovanju", istakao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je naveo da je Crkva vodila brigu ne samo u smislu sticanja i isključivo i samo vještina i znanja iz raznih oblasti kojima se čovjek bavi, nego i u razvijanje vrline, izgrađivanju dobra, izgrađivanju zajednice, u smislu da svaki dar koji su ljudi dobili od Boga, dobili su da bi razvijajući ga, mogli da pokažu najvažniji dar, a to je dar ljubavi - ljubavi prema Bogu i ljubavi prema bližnjem.

"Zato i obrazovanje i prosvjeta imaju smisla ako su utemeljeni na vrlini i ako služe zajednici, jer samo tako afirmišu i pojedinca, to jest ličnost", rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije kao prvojerarh Srpske pravoslavne crkve i kao univerzitetski profesor nastavlja tradiciju srpskih arhijereja i patrijaraha koji su lično pomagali školovanje, osnivali škole, i do fakultetskog ranga, ili su to činili osnivajući zadužbine, fondove i fondacije.

O radu i načinu odlučivanja komisije prisutne je izvestila Sandra Dabić, sekretar Odbora za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, a prisutnima se obratila i ministar prosvete Slavica Đukić Dejanović, koja je ukazala da njegovanje pravih i istinskih vrijedosti pokazuje da Srbija ide u pravom smjeru.

Na početku svečanosti, hor Hrama Svetog Save izveo je Gospodnju molitvu, a potom i studentsku himnu Gaudeamus igitur.

U programu su učestvovali i Jovan Belenzada, učenik Osnovne škole iz Glamoča u Bosanskoj krajini, koji je otpjevao pjesmu "Oro se vije kraj manastira", i maturant devete gimnazije "Mihajlo Petrović Alas" i muzičke škole "Kosta Manojlović", takođe stipendista patrijarha srpskog Porfirija, mladi pijanista Uroš Grbić koji je izveo "Baladu za Adelinu" kompozitora Ričarda Klajdermana.

U ime svih dobitnika, zahvalila je student Anđela Cvetković, a na kraju svečanosti, hor Hrama Svetog Save otpjevao je himnu Svetom Savi.

Stipendije su dodijeljene, uzimajući u obzir prosječne ocjene i materijalno stanje.

Jednogodišnjim stipendijama su nagrađeni Marija Mitrović i Strahinja Gligorević sa Medicinskog fakulteta, Anastasija Janjić i Anđela Cvetković sa Pravnog fakulteta, Vera Pavlović i Marija Popović sa Еlektrotehničkog fakulteta, Katarina Majski i Petar Stevanović sa Filozofskog fakulteta, Arsenije Jokić i Marko Stanišić sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, te Kristina Golo i Dušan Milenković sa Mašinskog fakulteta.

Svečanosti dodjele stipendija prisustvovali su njihova preosveštenstva episkopi braničevski Ignatije, novobrdski Ilarion, lipljanski Dositej i toplički Petar.

Bili su prisutni i rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama Vladimir Roganović, dekani, prodekani, profesori Medicinskog, Еlektrotehničkog, Pravnog, Filozofskog i Bogoslovskog i Mašinskog fakulteta.

Prisustvovali su i predsjednik Nacionalnog prosvjetnog savjeta, direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i rektor Bogoslovije Svetog Save u Beogradu.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.

  • 17:50 Еmisija: Na ivici terena (R)

    Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 18:20 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.