Kosovo

Pet godina od ubistva Olivera Ivanovića: Istina je daleko

  • Извор: СРНА
  • 16.01.2023. 09:20

U Kosovskoj Mitrovici i Beogradu danas će biti obilježena peta godina od ubistva predsjednika Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (SDP) Olivera Ivanovića.

Prijatelji i Ivanovićevi saborci, kao i članovi Građanske inicijative SDP-a odvojeno će odati poštu polaganjem cvijeća i prisluživanjem svijeća ispred sjedišta SDP-a u Kosovskoj Mitrovici, gdje je prije pet godina ubijen s leđa sa pet hitaca ispaljenih iz pištolja.

Rodbina i bivša nevjenčana supruga Milena sa sinom Bogdanom će odati poštu na groblju u Aleji velikana i Crkvi Svetog Marka u Beogradu.

Advokat Nebojša Vlajić rekao je Srni da rodbina, prijatelji i cijela srpska javnost zaslužuju istinu o tome ko je i po čijem nalogu ubio Ivanovića.

"Proteklo je pet godina navodne istrage i nastojanja da se rasvijetli ubistvo najuticajnijeg kosovsko-metohijskog Srbina, ali je jedno sasvim jasno da se nalazimo na početku ili bolje rečeno na nuli", naglasio je Vlajić i dodao je istraga, zbog neadekvatnog istražnog postupka, duboko pod zemljom zbog čega se plaši da slučaj ubistva Ivanovića nikada neće biti riješen.

On je istakao da hapšenja i određivanje pritvora po tri godine nevinim ljudima, svjedoci koji ništa ne znaju, saslušanja u kojima niko ništa konkretno nije rekao, ne pokazuje da će se u ovom suđenju bilo šta riješiti.

"Istina je daleko, a do nje možemo doći samo u sudskom postupku koji će voditi stručni ljudi zaštićeni od uticaja politike, neostrašćeni i odlučni da istragu sprovedu kvalitetno i meritorno", rekao je Vlajić.

Ivanović je ubijen je 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u Sjevernoj Mitrovici.

Ubice i nalogodavci tog atentata još nisu poznati, a iz Beograda je više puta saopšteno da Priština nije željela da odgovara na upite državnih organa Srbije u vezi sa istragom i dokazima.

Sudski proces pred osnovnim sudom u Prištini je u toku.

Specijalno tužilaštvo samoproglašenog Kosova za taj zločin podiglo je optužnice protiv šest lica srpske nacionalnosti.

Ivanoviću je u julu 2017. godine zapaljen automobil u Kosovskoj Mitrovici, a 2005. godine pod njegov službeni automobil je podmetnuta bomba.

Od januara 2014. godine. Ivanović je zajedno sa još četvoricom Srba bio pritvoren u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, gdje su ga teretili za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine.

Euleks je optužnicu podigao u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra te godine.

Ivanović je u avgustu 2015. godine započeo štrajk glađu zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode, a zatim je, zbog narušenog zdravlja, prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Na devet godina zatvora je osuđen 21. januara 2016. godine, a ta je presuda zatim ukinuta, da bi avgusta 2017. godine krenulo ponovljeno suđenje u tom postupku.

Тагови:
  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм