Direktor Kancelarije za KiM

Petković: Kurti samo zna da vodi politiku prijetnji i ucjena

  • Извор: Танјуг
  • 10.08.2022. 14:09

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da jedino što premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti zna jeste da duva u ratne trube i vodi politiku prijetnji i ucena, što svjedoče i njegove posljednje izjave kojima je još jednom potvrdio da želi sukobe i da uživa da o ratu govori svakoga dana.

- Svojim jednostranim odlukama po pitanju srpskih registarskih tablica i ličnih dokumenata, Kurti je pogazio sve sporazume, pripremajući nasilje na sjeveru. To je potvrdio i danas, najavljujući kako od 1. septembra Priština nastavlja sa tzv. reciprocitetom, koji ima za cilj ukidanje srpskih dokumenata i registarskih tablica - naveo je Petković u saopštenju.

Kako je istakao, insistiranje Beograda i međunarodne zajednice da Kurti povuče svoje protivpravne i jednostrane mjere imalo je za cilj da se šansa da dijalogu i razgovorima u Briselu, na čemu sve vrijeme insistira predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kako bi se sačuvali mir i stabilnost na terenu.

- Umjesto da formira Zajednicu srpskih opština čime bi Srbi dobili svoja kolektivna prava i povećanu bezbjednost, Kurti nastavlja sa svojim militantnim planovima čija je krajnja namjera protjerivanje srpskog naroda i institucija države Srbije sa prostora Kosova i Metohije, a to mu neće poći za rukom - kazao je Petković.

Naglašava da je Beograd uvijek spreman da pregovara i razgovara o rješenjima koja su primjenljiva i održiva na terenu, ali da neko napada srpski narod i oduzima mu dokumenta je apsolutno neprihvatljivo.

- Niti su srpske tablice Miloševićeve tablice kako govori Kurti, niti su srpske lične karte ilegalne, pa da ih Kurti zamjenjuje dokumentom na 90 dana, kao da su Srbi stranci na KiM. Srbi na KiM posjeduju dokumenta države Srbije koja važe u skladu sa svim njenim propisima, Ustavom i zakonima i dodatno nisu u suprotnosti ni sa jednim sporazumom iz Brisela - naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je naglasio da bi "zato Kurti nasilno da ukida srpska dokumenta jer dobro zna da za to nema uporište ni u jednom sporazumu".

- Srbi će nastaviti da čuvaju mir i stabilnost, ali će čuvati i svoj ostanak i opstanak na KiM i svoja zagarantovana prava, koja Aljbin Kurti ne može da gazi i urušava iz dana u dan - zaključio je Petković.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)