Kancelarija za KiM

Petković: Pripadnici "Rosu" pucali iz čista mira na Srbina

  • Извор: СРНА
  • 11.04.2023. 09:21

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da su na Srbina Milana Jovanovića iz čista mira pucali pripadnici specijalne jedinice policije "Rosu" samoproglašenog Kosova kod Bistričkog mosta na putu Leposavić-Kosovska Mitrovica i najoštrije osudio ovaj napad.

"Ivanović je zadobio prostrijelnu ranu i u stanju šoka je prebačen u bolnicu u Kosovsku Mitrovicu, gde je operisan. Ovo je po ko zna koji put da je pala srpska krv. (premijer samoproglašenog Kosova Aljbin) Kurti očigledno ne želi mir, želi teror na Kosovu i Metohiji", rekao je Petković.

On je naveo da je Milan Jovanović miran i porodičan čovjek, otac troje djece, taksista, te da nema nikakvu mrlju u karijeri.

"Zadobio je prostrijelnu ranu sa desne strane grudnog koša, samo par milimetara delilo ga je od toga da izgubi život", rekao je Petković za TV "Prva".

Prema njegovim riječima, na tom ozloglašenom i potpuno nelegalnom punktu kod Bistričkog mosta, ali u svuda na sjeveru Kosova, kosovska policija svakog dana zaustavlja i maltretira.

Pripadnici ROSU ranili Srbina kod Bistričkog mosta

Pripadnici ROSU ranili Srbina kod Bistričkog mosta

Komentarišući negiranje kosovske policije da su pripadnici "Rosu" učestvovali u pucnjavi, Petković je rekao da kosovska policija želi da kriminalizuje Srbe, a kada to ne uspijevaju, onda demantuju stvari.

"Zašto kosovska policija ne pokaže snimke sa kamera koje se nalaze kod Bistirčkog mosta, ako već demantuju da su njihovi pripadnici pucali. Kosovska policija je bez razloga pucala na Srbina. Pucano je iz čista mira", rekao je Petković.

On je naveo da je Beograd više puta upozoravao da ta policija nema pravo da bude na sjeveru sa dugim cijevima, jer je to u suprotnosti sa svim potpisanim sporazumima, ali Kurti ne haje za to i krši sve.

"Žele dodatno da isprovociraju neku neodmerenu reakciju Srba, kriza je potrebna danas samo Kurtiju i Prištini, jer je to jedini način da izbegne formiranje Zajednicu srpskih opština", rekao je Petković.

Tačijeva unuka pronađena mrtva

Tačijeva unuka pronađena mrtva

On je napomenuo da se od dolaska Kurtija na vlast desilo više od 300 incidenata i napada na Srbe, njihovu imovinu, groblja i crkve.

"Oni napadaju djecu, žene, stare. Nedavno su uhapsili lekara, jer je branio svoju djecu, jer je kosovski policajac grubo izveo iz auta djecu, tražeći od njih izvod iz knjige rođenih", rekao je Petković.

On je dodao da Srbija čini sve da sačuva mir i bezbjednost, ali da Priština pokušava na sve načine da izvrši pritisak na srpski narod, da ga protjera.

Petković je za četvrtak, 13. april, najavio novi sastanak političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerom Anom Brnabić i Vladom Srbije na kojem bi trebalo da budu doneseni politički zaključci u vezi sa situacijom na Kosovu i Metohiji.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.