Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM

Petković: Priština nema pravo da formira svoju vojsku ni po jednom sporazumu

  • Извор: СРНА
  • 30.06.2023. 14:48

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je istakao da Priština ni po jednom važećem sporazumu i dogovoru nema pravo da formira vojsku, niti da naoružava pripadnike takozvanih kosovskih bezbjednosnih snaga uprkos svakodnevnim nastojanjima prištinskog premijera Aljbina Kurtija da zvecka oružjem i da se obračunava sa golorukim Srbima.

Petković je podsjetio da jedina validna vojna oružana formacija na prostoru Kosova i Metohije jeste međunarodna misija Kfora i tako mora ostati, sviđalo se to Kurtiju ili ne, saopšteno je iz Kancelarije.

- Niko nije naivan da veruje u Kurtijeve šarene laže o nekakvim "odbrambenim razlozima" za naoružavanje pripadnika takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga, kada mu niko ne preti. Јedino ko upućuje pretnje je Kurti, koji svojim jednostranim potezima svakog dana pokazuje da želi sukobe - rekao je Petković.

Dodik: Srpska se ne povlači, nećemo poštovati odluke Ustavnog suda

Dodik: Srpska se ne povlači, nećemo poštovati odluke Ustavnog suda

On je ponovio da prijetnja za mir i bezbjednost na zapadnom Balkanu jeste Kurti, kojem su kršenje sporazuma, napadi na Srbe i glumatanje nepostojeće žrtve dio svakodnevice.

Petković je rekao da Kurti, umjesto da radi na deeskalaciji prilika na terenu i smirivanju krize koju je izazvao svojim jednostranim akcijama na sjeveru Kosova i Metohije, nastavlja da pokazuje svoje militantno lice oružjem i propagandnim izjavama.

- Iza svih tih Kurtijevih poruka, kojima samo želi da u očima javnosti ispadne snažan, krije se jedan slabić koji je uvek bio manji od makovog zrna pred predsednikom /Srbije Aleksandrom/ Vučićem u svim ranijim susretima u Briselu - naveo je Petković.

Čović: Apsolutno se zalažem za izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH!

Čović: Apsolutno se zalažem za izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH!


Пратите нас и путем Вибера