Директор Канцеларије за КиМ

Петковић: Срби на КиМ изложени нападима и покушајима да се потчине Приштини

  • 23.01.2024. 15:18

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се данас са амбасадором Велике Британије у Србији Едвардом Фергусоном и том приликом му поручио да се Срби на Косову и Метохији свакодневно сусрећу са политичком обесправљеношћу, сталним нападима и покушајима да се насилним и недемократским средствима потчине Приштини.

На самом почетку разговора, наводи се у саопштењу Канцеларије, Петковић је рекао да је забринут због одлуке Приштине да од 1. фебруара прекине платни промет са централном Србијом и укине динар као средство плаћања у покрајини, истакавши да се ради о посебном виду притиска који би засигурно водио ка исељавању српског становништва са КиМ.

"Ова одлука води и ка обесмишљавању свих до сада постигнутих договора, па и договора о формирању Заједнице српских општина, која се у својој структури базира и на институцијама које функционишу у платном систему динара, јединој легалној валути на КиМ", нагласио је Петковић.

Како је рекао, ради се о опасном једностраном потезу Аљбина Куртија, који није само политички, већ прије свега социјални и хуманитарни проблем са катастрофалним последицама.

Директор Канцеларије за КиМ је саговорника упознао и са чињеницом да су Срби предали потписане петиције за смјену нелегитимних градоначелника и одборника на сјеверу Косова и Метохије и да очекују да се тај проблем ријеши у што скорије вријеме.

"Лажни градоначелници и одборници изабрани су са 3,5 одсто гласова, а сада је прикупљено више него довољно потписа за њихову смену, односно више од 20 одсто од укупог броја регистрованих бирача", навео је Петковић.

Срби и Албанци, према Петковићевим ријечима, своје несугласице око Косова и Метохије не могу ријешити никако другачије осим дијалогом, на чему ће Београд и даље посвећено да ради.

Међутим, како је истакао, процес нормализације је под великим знаком питања, имајући у виду чињеницу да, рекао је Петковић, Аљбин Курти из дана у дан креира кризе, инциденте и насиље над Србима.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм