Direktor Kancelarije za KiM

Petković: Sve što je potrebno jednom narodu potiče od Svetog Save

  • Извор: СРНА
  • 27.01.2023. 11:04

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Savindan učenicima na Kosovu i Metohiji i svim pravoslavnim vjernicima ističući da sve što je potrebno jednom narodu, na prvom mjestu svijest o sebi, potiče od Svetog Save koji je gradio i izgradio sve ono što treba jednoj državi.

Petković je istakao da srpski narod nema veću ličnost i prosvetitelja od Svetog Save koga smatra vjekovnim duhovnim štabom ovog naroda.

On je naveo da je Sveti Sava objedinjavao Srbe u jednu duhovnu cjelinu, a i danas ima apostolsku misiju da objedini rasuto, da prosvijetli i pomiri zavađeno i da uzdigne duhovne i nacionalne vrednosti srpskog naroda.

Petković je podsjetio da se doba srednjovjekovne Srbije s razlogom označava kao zlatni period srpske istorije, a da je svetorodna dinastija Nemanjića, kao svjedočanstvo svoje moći ostavila Đurđeve Stupove, Gračanicu, Bogorodicu LJevišku, Visoke Dečane, Pećku Patrijaršiju i mnoge svetinje, sve do Hilandara, ali i poeziju i slikarstvo, koje su i danas ikone srpske duhovnosti i samosvijesti.

On je dodao da je ovaj svetitelj ugradio načela pravde, prava, slobode, mudrosti i ljubavi u temelje srpske države, a da je njegova politička filozofija objedinila kasnije ono najbolje i najljepše u srpskoj državnoj tradiciji.

"U Svetom Savi danas su sabrana sva vremena, povezani vekovi, ukrštene naše istorijske sudbine i sva naša pokolenja, što se u ovim vremenima zasigurno najneposrednije oseća na Kosovu i Metohiji", ocijenio je Petković.

On je naveo da je zato i misija Kancelarije za Kosovo i Metohiju da obnavlja i gradi škole, kulturne centre i obrazovne ustanove u pokrajini, stvara uslove i ulaže u savremeno i kvalitetno obrazovanje budućih naraštaja.

Prema njegovim riječima, Sveti Sava je prvi srpski vjerski poglavar, prvi državnik, prvi prosvetitelj, diplomata, ljekar, zakonopisac i utemeljitelj srpske duhovne istorije i neprekidne svijesti o srpskoj državi, koja je zapisana u predanju i knjigama starostavnim.

"Neka svetosavlje i nadalje bude duhovna sila koja će nas sabirati oko naše istorije, kulture i identiteta, a Sveti Sava neka prosveti naša srca i razum i neka nas blagoslovi verom, mirom i slogom. Srećan vam Savindan!“, poručio je Petković.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)