Директор Канцеларије за КиМ

Петковић: Укидање платног промета треба да изазове егзодус Срба

  • Извор: СРНА
  • 19.01.2024. 10:27

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да укидање платног промета Србије на Косову и Метохији треба да изазове егзодус српског народа са овог простора.

Петковић је оцијенио да је ово један од најтежих једностраних потеза премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија и Приштине који "удара" на опстанак српског народа на Косову и Метохији.

"Ако хоћете некоме да укинете плате, пензије, социјална давања, студентске стипендије, материјалне трошкове за опстанак и функционисање институција, јасно је да желите да се обрачунате са српским народом", рекао је Петковић за РТС.

Он је истакао да је Србија покренула дипломатску борбу против ове противправне одлуке, која је гажење права српског народа на Косову и Метохији.

"Чим смо сазнали за ту информацију, кренули смо са бројним дипломатским контактима, састанцима са надлежним државним органима, банкарским сектором, Поштом, Поштанском штедионицом, правили смо важне анализе", навео је Петковић.

Он очекује да се испуни оно што је рекао специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, а то је да се нада рјешењу које се неће завршити негативним посљедицама.

"То је изузетно важно, јер ако Бисљими говори да динар не може на простору Косова и Метохије, да су они који користе динар прекршиоци закона, па хајде, када већ отварају питање валуте на Косову и Метохији, да отворимо и питање статуса евра на простору Косова и Метохије", указује Петковић.

Када се оде на сајт Европске централне банке, Петковић наводи да се може видети да тамо јасно стоји да валута евро није законско средство плаћања на Косову и Метохији.

Од 1. фебруара евро ће бити једина валута дозвољена за обављање готовинских платних трансакција у готовинском и у платном систему. 

Пратите нас и путем Вибера