У поноћ

Почела предизборна тишина у Србији

  • 15.12.2023. 08:12

У поноћ је почела предизборна тишина која ће трајати до затварања бирачких мјеста.

У недјељу, 17. децембра, одржавају се ванредни парламентарни, покрајински, београдски и избори у још више од 60 градова и општина.

Изборна тишина је период током кога је у медијима и на јавним скуповима забрањено да се објављују процjене резултата избора, јавно представљају кандидати на изборима и њихови изборни програми и позивају бирачи да гласају, односно да не гласају за одређене изборне листе или кандидате.

Изборна тишина почиње 48 сати прије изборног дана и траје до затварања бирачких мјеста.

На бирачком мјесту и на 50 метара од бирачког мјеста забрањено је истицање симбола политичких странака и другог пропагандног материјала.

Законом о избору народних посланика за кршење правила изборне тишине предвиђене су новчане казне, како за правна, тако и за физичка лица.

То се односи на телевизију, радио, штампане медије, али и на интернет портале коју су регистровани као медији, док кампања на друштвеним мрежама није регулисана законом.

Укупан број бирача на предстојећим изборима је 6.500.165, а претходно је Републичка изборна комисија утврдила збирну изборну листу кандидата за учешће на парламентарним изборима 17. децембра.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: