Trajaće do sedam dana

Počelo izvlačenje cisterni sa amonijakom kod Pirota

  • Извор: СРНА
  • 29.12.2022. 17:16

Akcija izvlačenja četiri vagon-cisterne sa amonijakom koje su iskliznule sa pruge Niš-Dimitrovgrad kod Pirota nakon čega je iz jedne počeo da curi gas, počela je danas, a procjenjuje se da će trajati pet do sedam dana.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić potvrdio je medijima da je operacija počela i da je zbog njene delikatnosti moguća i privremena evakuacija stanovništva u blizini mjesta gdje se desio akcident, kao i da može biti obustava saobraćaja na auto-putu.

Prema njegovim riječima, u akciji izvlačenja cisterni sa amonijakom učestvuju `Infrastrukture železnice Srbije`, stručnjaci Ministarstva za saobraćaj, `Kargo Srbija` i vlasnici tovara, uz pomoć Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Na području opštine Pirot na snazi je vanredna situacija, koja je proglašena nakon iskliznuća vagona-cisterni sa amonijakom u nedjelju, 25. decembra.

Tada je iz jedne cisterne počeo da curi amonijak, nakon čega je gust oblak dima prekrio grad i okolinu, a vazduhom počeo da se širi izuzetno neprijatan miris.

Od posljedica trovanja amonijakom preminule su dvije osobe, a desetine ljudi je zatražilo ljekarsku pomoć.



(Foto: Screenshot Tanjug)

Тагови: