И још четири особе

Подигнута нова хашка оптужница против Војислава Шешеља

  • 23.11.2023. 10:17

Замјеник предсједника Српске радикалне странке (СРС) Александар Шешељ потврдио је да је подигнута хашка оптужница против његовог оца, лидера радикала Војислава Шешеља, као и још четворо функционера странке - Миљана Дамјановића, Љиљане и Огњена Михајловића и Мирољуба Игњатовића.

Оптужницу је подигао Међународни резидуални механизам у Хагу, насљедник Хашког трибунала.

"Тачно је да је оптужница подигнута. Ријеч је о новој оптужници за непоштовање суда. То је измишљено дјело које је Хашки трибунал сам себи дао за право да уведе као кривично дјело и то значи да шта год они процјене да је непоштовање суда могу да оптуже некога", рекао је Александар Шешељ.

Шешељ: Додик треба да буде барјак око којег ће се окупити народ Српске

Шешељ: Додик треба да буде барјак око којег ће се окупити народ Српске

Додао је да је ова оптужница подигнута јер су радикали објављивали књиге и друге штампане материјале, као и видео и аудио материјале који разоткривају на који начин су у Хашком трибунали свједоци оптужбе били, како је рекао, инструирани и поткупљени да свједоче против Војислава Шешеља у његовом основном предмету.

Александар Шешељ сматра да подизање нове оптужнице у предизборном периоду није случајно, јер како каже, Хашки трибунал као политички инструмент зарад интереса и рачуна САД прати политичку ситуацију и сасвим је могуће да су на основу тога процијенили да баш сада подигну оптужницу. Према његовој оцјени, ријеч је о новом прогону СРС од стране Хашког трибунала, као инструмента САД, који траје више од 20 година са крајњом намјером да уништи ову странку као главног противника за остваривање циљева САД у Србији.

Одговарајући на питање шта је даље за очекивати поводом подизања оптужнице, Александар Шешељ је рекао да мисли да не долази у обзир да власт у Србији изручи било кога Хашком трибуналу.

Шешељ: Одазваћу се позиву Хага, ако суд буде пресељен у Авганистан

Шешељ: Одазваћу се позиву Хага, ако суд буде пресељен у Авганистан

"На тај начин би се сврстала у ред најгорих властодржаца у Србији послије 5. октобра. Мислим да у оквиру владајуће партије и коалиције не постоји било каква спремност да до тога дође", рекао је он. Александар Шешељ је навео да радикали настављају своју политичку борбу и да их подизање оптужнице неће у томе омести.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.