Клинички центар Србије

Подвиг српских кардиохирурга: Пацијенту уграђена два вјештачка срца

  • Извор: РТС
  • 30.11.2023. 18:22

Први пут у Србији, у Клиници за кардиохирургију Клиничког центра Србије, пацијенту су уграђена два вјештачка срца. Спасен му је живот, а Клиника за кардиохирургију сврстала се у ред малог броја европских центара који могу успјешно да лијече обострану срчану слабост код болесника који не могу да чекају трансплантацију срца.

Оперисани пацијент је добро и опоравља се, а умјесто свог срца, које је стало, уграђена су му два вјештачка срца у ишчекивању трансплантације.

"Данас је четврти постоперативни дан и све тече на најбољи могући начин. Ради се о процедури када се практично мења читаво срце са две пумпе и резервисана је само за најболесније људе. То је и решење за многе пацијенте који чекају на трансплантацију срца, али не би без оваквог захвата могли да је дочекају. У том случају ово је нека врста моста до пресађивања", истиче директор Клинике за кардиохирургију УКЦС за РТС.

Мајка убице из Младеновца терорише брата убијеног младића

Мајка убице из Младеновца терорише брата убијеног младића

Нажалост, број расположивих срчаних мишића за трансплантацију нигде у свијету није довољан, а код нас је та статистика још гора – ове године само пет трансплантација је урађено.

"Овакав захват може да буде и дугорочно решење, али би било идеално да се у неком тренутку појави одговарајуће срце и да се ураде пресађивање, али он са овим може да живи годинама. То наравно зависи и од пажљивог менаџмента читавог тима лекара и медицинских сестара који ће о њему водити рачуна", наводи Путник.

Према његовим ријечима, припрема и читава процедура трају читав дан и укључен је јако велик број људи – предоперативна припрема, анестезиолошки тим, кардиолошки тим, перфузере, хируршки тим. Све заједно, око 30 људи који су укључени у читав поступак.

Надају се и да ће пацијент моћи кући за десетак дана.

Жена (70) родила близанце, иза свега се крије невјероватна прича

Жена (70) родила близанце, иза свега се крије невјероватна прича

Директор Клинике за кардиохирургију напомиње да је и даље огромна потреба за органима и да између 50 и 70 људи чека на срце.

"Нажалост, имамо и људе које смо изгубили током чекања. Неке смо оперисали, а увек стижу нови случајеви", закључио је Путник.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.