Popović: Sve spremno za dolazak ruskih stručnjaka u Srbiju

  • 05.02.2021. 13:25

Ministar za inovacije Srbije Nenad Popović izjavio je da je sve spremno za dolazak ruskih stručnjaka u Srbiju i da se očekuje da će Srbija u budućnosti proizvoditi vakcinu "Sputnjik V" na svojoj teritoriji.

Popović je rekao poslije sastanka u Moskvi sa ruskim ministrom industrije i trgovine Denisom Manturovim da će rusku delegaciju predvoditi predstavnici Ministarstva industrije i trgovine Rusije.

Delegaciju će činiti vodeći tehnolozi čuvenog instituta Gamaleja, predstavnici ruskih vlasti nadležnih za autorizaciju vakcine, kao i čelnici Ruskog fonda direktnih investicija, jedne od ključnih ruskih institucija u proizvodnji i distribuciji vakcina.

Popović je naveo da je zadatak ove delegacije da utvrdi koliko brzo i u kojem obimu Srbija može da započne proizvodnju ruske vakcine u Torlaku.

"Sastav ruske delegacije pokazuje da je Rusija veoma zainteresovana da pomogne Srbiji da u što kraćem roku uspostavi kapacitete za proizvodnju vakcine. Član ruske delegacije biće i jedan od glavnih tehnologa koji je razvijao vakcinu "sputnjik " i koji je obučavao sve ruske proizvođače kako da proizvode ovu vakcinu", rekao je Popović.

Sastanak Popovića i Manturova zakazan je po hitnoj proceduri, odmah nakon telefonskog razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Rusije Vladimira Putina, tokom kojeg su dva lidera potvrdila najviši nivo saradnje dvije zemlje, saopšteno je iz kabineta ministra za inovacije Srbije.

"Ministar Manturov je iskazao punu posvećenost ovom procesu i istakao da je Srbija prioritet za Rusku Federaciju kada je u pitanju zajednička proizvodnja vakcina, ali i nastavak isporuke vakcina Srbiji", rekao je Popović.

Poslije sastanka Popovića i Manturova održan je susret operativnih timova za pripremu posjete ruskih stručnjaka Srbiji.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.