Udruženje nestalih i kidnapovanih 

Potraga za nestalim Srbima na Kosmetu je stala

  • 27.09.2018. 22:23

Koordinator udruženja nestalih i kidnapovanih Srba sa Kosova i Metohije Milorad Trifunović izjavio je da je potraga za nestalim i kidnapovanim Srbima stala i da postoji mogućnost da se nikada ne rasvijetli njihova sudbina i utvrdi bar djelimična odgovornost počinilaca zločina.

On je naveo da je u posljednje vrijeme "skenerom" pretraženo pet lokacija, tri na Kosovu i Metohiji i dvije na području opštine Raška u centralnoj Srbiji, po zahtjevu Albanaca zbog postojanja sumnje da se u tim mjestima, navodno, nalaze odbačeni posmrtni ostaci nestalih Albanaca, dok se zahtjevi Srba ostavljaju po strani. 

"Zahtjevi nas Srba da se pretraže lokacije za koje imamo dovoljno informacija i podataka da se na njima nalaze odbačeni posmrtni ostaci nestalih Srba i nealbanaca se ostavljaju po strani i zbog toga vjerujemo da će istina o stradanju Srba ostati tajna i da niko neće odgovarati za zločine počinjene nad srpskim narodom", rekao je Trifunović. 

On je podsjetio da još nije izvršena identifikacija posmrtnih ostataka pronađenih početkom ove godine u Đakovici jer se navodno čeka DNK analiza uzoraka. 

"Jednostavno u slučaju srpskih žrtava uvijek se nađe motiv ili razlog više da se proces odugovlači čime se stvaraju uslovi da počinioci zločina ostanu nekažnjeni", kaže Trifunović. 

Prema njegovim riječima, na zbirnom spisku nestalih Srba i Albanaca ima 1.654 imena, od kojih je 570 Srba i nealbanaca, mada ta brojka nije konačna jer mnogi stradali i kidnapovani Srbi nisu evidentirani.