Aleksandar Aca Stepić

Preminuo poznati srpski kompozitor

  • Извор: Курир
  • 06.10.2021. 22:46

Srpski kompozitor narodne muzike, aranžer i harmonikaš Aleksandar Aca Stepić preminuo je u 89. godini.

Aca Stepić je svojim narodnim pjesmama sa šlagerskim prizvukom i svojim kolima za igru, obilježio svoje ime u mravinjaku ljudi ovog svijeta.

Otac mu je svirao violinu i imao svoj orkestar. Aca je po nagovoru svog oca završio za geometra. Ali, kako i sam reče u radio emisijama, srednju geodetsku je završio za ljubav svojih roditelja. Acu je vukla ljubav prema pjesmi. Odrastanje uz oca violinistu, stvorilo je veliku muzičku bazu. Kada mu je otac kupio harmoniku, počeo je sa svakodnevnim usavršavanjem. Najprije kod Ilije i Milije Spasojevića, a zatim i u "mađarskom orkestru iz Sombora", gdje je svoju dvojkašku bazu proširio na klasiku, šlagere, romanse, kancone, sevdah, meksikanske, grčke.

Svirajući godinama sa ekipom u Sarajevu, upoznaje stidljivo i lijepo djevojče od 17 godina. Bila je to Zilha Bajraktarević.

Komponovao je oko 500 pjesama i 20 kola za igru. Mnogim pjevačima je komponovao prve i najslušanije pjesme i od njih stvorio velike zvijezde, a neke od njih su Silvana Armenulić, Zoran Kalezić, Milanče Radosavljević, Savo Radusinović, Milena Plavšić, Ljuba Aličić, Ljubomir Đurović, Asim Brkan, piše Kurir.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.