U 89. godini

Preminuo čuveni kompozitor i pijanista

  • Извор: Агенције
  • 17.07.2023. 21:06

Brazilski kompozitor i pijanista Žoao Donato, koji je pomogao u postavljanju temelja za bosa novu, preminuo je danas u 89. godini.

Vijest je objavljena na njegovom verifikovanom Instagram nalogu, a lokalni mediji javili su da je bio hospitalizovan i intubiran zbog upale pluća.

Donato je bio plodan i inventivan, sarađivao je sa vrhunskim umjetnicima u zemlji i inostranstvu, uključujući Četa Bejkera, Žoaa Žilberta, Serhia Mendesa, Tita Puentea, Žilberta Žila, Gala Kostu i mnoge druge, prenosi Asošiejted pres.

"Danas smo izgubili jednog od naših najvećih i najkreativnijih kompozitora. Žoao Donato je vidio muziku u svemu. Inovirao je, prošao kroz sambu, bosa novu, džez, foro i u mješavini ritma gradio nešto jedinstveno. Nastavio je da stvara i inovira do kraja", napisao je na Tviteru brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva.

Unuk Slobodana Miloševića ulazi u politiku na velika vrata

Unuk Slobodana Miloševića ulazi u politiku na velika vrata

Donato je rođen u amazonskoj državi Akre na zapadnoj granici Brazila, daleko od kulturnih centara Rio de Žaneira i Sao Paula. Pokazao je nevjerovatne muzičke sposobnosti kao dječak kada je dobio harmoniku kao božićni poklon i ubrzo nakon što se njegova porodica preselila u Rio počeo je da svira profesionalno.

Donatova sinkopa uticala je na ritam gitare koji je razvio Žoao Žilberto koji je procvjetao u bosa nova pokret. U to vrijeme, Donato je počeo da stvara u Sjedinjenim Američkim Državama, prvo na jezeru Taho, a zatim u Los Anđelesu. Proveo je 13 godina živeći tamo, ponekad se vraćajući u Brazil. U Americi je snimio i album "A Bad Donato", koji je spojio džez, fank i soul.

Podstaknut zvucima koje je čuo od Džejmsa Brauna, Džimija Hendriksa i Dženis Džoplin, to je bio pokazatelj eklekticizma tokom njegove karijere. Muzički kritičar Irineu Franko Perpetuo rekao je da Donatova muzika često sadrži "vruće" ritmove koji pozivaju na ples, a ne prigušeno i melanholično ljuljanje bosa nove. Na kraju, Donato se vratio u Rio, i nastavio da snima decenijama.

"Nisam bosa nova, nisam samba, nisam džez, nisam rumba, nisam foro. Istina, ja sam sve to u isto vrijeme", rekao je kompozitor u intervjuu za list O Globo 2014.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)