Turske letjelice

Priština nabavila "TB2 Bajraktar"?

  • Извор: Б92
  • 09.05.2023. 10:07

Kosovske bezbjednosne snage (KBS) sada raspolažu sa turskim izviđačko-borbenim besposadnim letjelicama TB2 Bajraktar, prenose mediji.

Naime, kako je u petak objavljeno na internet portalu radio-televizije Klan Kosova pozivajući se na neimenovane izvore u, kako se navodi, međunarodnim bezbjednosnim krugovima, prištinska televizija iznijela je informaciju da je KBS opremljeno sa "oko 5“ letjelica, što su, kako se komentariše, "kapaciteti koje prevazilaze potrebe ove formacije“, prenosi portal Tangosiks.

"BiH nije priznala tzv. Kosovo i to cijenimo, nije mi jasan suzdržan stav u Savjetu Evrope"

Klan Kosova dalje prenosi da su letjelice, zajedno sa zemaljskim komandnim stanicama, isporučene iz Turske sedam mjeseci od kako je ugovor sa proizvođačem potpisao kosovski ministar odbrane Armend Mehaj.

Podsjeća se i da je interes za nabavku bajraktara pokazan početkom prošle godine kada je u posjeti turskoj kompaniji Baykar Technologies boravila kosovska predsjednica Vjosa Osmani. Tangosiks je prenio i da je prethodna posjeta kosovske delegacije proizvođaču bajraktara realizovana još 2. oktobra 2020.

Dačić: Nema mogućnosti da Kosovo postane članica UN-a

Dačić: Nema mogućnosti da Kosovo postane članica UN-a

Još uvijek nema nikakve zvanične potvrde da su KBS zaiste dobile TB2, kako od prištinskih vlasti, tako ni od proizvođača ili turskih vojnih ili političkih zvaničnika. 

Ukoliko je tzv. Kosovo zaista dobilo ove letjelice, to bi bio četvrti evropski korisnik bajraktara (uključujući Tursku) i ukupno šesti koji ih je zvanično ugovorio. Posljednji poznati kupac bila je Albanija koja je u decembru prošle godine naručila tri letjelice.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?