Produžen pritvor "bez ikakvih dokaza"

Priština nastavila pritiske na Srbe

  • 21.12.2018. 18:56

Osnovni sud u Prištini nastavio je institucionalni pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji odlukom "bez ikakvih dokaza" o produžavanju pritvora Nedeljku Spasojeviću, Marku Rosiću i Dragiši Markoviću, osumnjičenim za umiješanost u ubistvo lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, saopšteno je iz Srpske liste.

Iz Srpske liste ocjenjuju da je riječ o odluci "bez ikakvih dokaza, i iz očigledno političkih razloga, s ciljem pritiska na srpski narod, demonstarcijom sile". 

U saopštenju se naglašava da je ova odluka izazvala gnev među Srbima na Kosovu i Metohiji, kojima se ponovo šalju prijetnje da ovakvi montirani procesi mogu da snađu svakoga ko se usudi da bude Srbin i odluči da se mirno i demokratski bori za prava srpskog naroda. 

Iz Srpske liste napominju da su više puta na sastancima sa međunarodnim predstavnicima isticali da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo i da je potrebno da se najdirektnije uključe u ovaj proces jer su se albanske vlasti stavile u službu politike, a ne prava, ističe se u saopštenju. 

Iz Srpske liste kažu da "javno, jasno i glasno zahtevaju" da se uhapšenim Srbima najhitnije omogući da se brane sa slobode, jer za njihovo zadržavanje i "sramne optužbe" nema dokaza. 

"Mi, naši neosnovano uhapšeni sugrađani, njihove porodice i svi Srbi bismo njihovo puštanje na slobodu shvatili kao nameru Prištine da vodi sudski, a ne politički proces kojim se mora opravdati brutalna upotreba sile pre mesec dana u Kosovskoj Mitrovici", poručuju iz Srpske liste. 

Advokat Miloš Delević rekao je Srni da je trojici Srba, koji su osumnjičeni za umiješanost u ubistvo lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića 16. januara u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, produžen pritvor za još dva mjeseca.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм