Вијоре се тробојке

Протест Срба на КиМ

  • Извор: Танјуг
  • 12.02.2024. 12:38

Интонирањем химне Србије почео је велики протестни општенародни скуп којим грађани желе да скрену пажњу читавом свијету и међународној заједници на свој обесправљен положај, посебно због одлуке Приштине о укидању динара.

Скуп је почео у сјеверном дијелу Косовске Митровице, на главном шеталишту у близини Трга Браће Милић, а присутно је неколико хиљада грађана из свих дијелова Косова и Метохије од Штрпца, Поморавља, Централног Косова, Сјевера КиМ.

Присутни носе заставе Србије и транспаренте.

Присутни су и предсједник и потпредсједник Српске листе Златан Елек и Драгоша Миловић.

Душанка Ђоровић, из Удружења уједињених пензионера рекла је да су грађани приморани на улици да остваре елементарна права и запитала шта су скривили да им се то деси.

- Позивамо читав демократски свијет да их чије и не остане нијем. Потребно нам је да се укине ова одлука. Та одлука је потребна да се омогићи да живимо као свијет нормалан - рекла је Ђоровићева.


Драгана Миленковић, редовни професор Економског факултета Универзитета у Приштини са сједиштем у Косовској Митровици обратила се у име професора факултета и рекла да је одлука ЦБК дискриминаторна и да угрожава опстанак Срба на КиМ, а као родитељ да се питају како да плате школарине, хране.

- Динар је опстајао овдје и у најгорем времену окупације, његовим укидањем укида се живот противно универзалним вриједностима на којима почива ЕУ. Да ли је устав Косова јачи од свих међународних споразума и стандарда. Како то важи када нам треба укинути права, а не када треба вратити земљиште манастиру Дечани или имовину грађанима. Умјесто да идемо у правцу нормализације и дијалога имамо потез који нас враћа 10 година уназад - рекла је она.

Додала је да је јасно је да је увођење евра начин обрачуна са српским народом.

- Ово није корак ка миру и стабилизацији. Ради се о човјеку који је заговорник екстремног популизма. Јасна порука представницима ЕУ - не дозволите да један човек угрози стабилизацију у региону - рекла је Миленковићева.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм